Kick-off School 2030 toont scholen de weg naar een klimaatneutrale stad
29 sep. 2021
Ronkende namen aan het woord, een streepje muziek op zelfgemaakte instrumenten en concrete tips voor Leuvense scholen om de klimaatuitdaging aan te pakken. Dat staat op de agenda van de tweede kick-off van School 2030 op woensdag 6 oktober. De voormiddag is specifiek voor directies en leerkrachten. In de namiddag is iedereen welkom.
Met deze inspiratie- en netwerkdag trapt School 2030 het nieuwe schooljaar af. Na de moeilijke periode door de corona-epidemie hernemen de scholen zo veel mogelijk terug hun klimaatambities. “Met School 2030 willen we hen begeleiden om samen met de jongeren te komen tot een samenhangende visie op duurzaam school maken. We geven hen ook praktische tips waarmee ze direct aan de slag kunnen in en rond het schoolgebouw en zo de ecologische voetafdruk van de school verkleinen. Jongeren krijgen ook begeleiding om mee een actieve rol op te nemen op school en daarbuiten”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.
School 2030 ontzorgt scholen
Het vroegere project van de Leuvense klimaatscholen ontpopte zich het voorbije jaar tot “School 2030”. In dat project werkt stad Leuven samen met gespecialiseerde partners zoals Leuven 2030, Energieke Scholen, Rikolto, Djapo, Mobiel21, Ecowerf en MOS.
“Leuven klimaatneutraal maken kunnen we niet alleen. We rekenen daarvoor op Leuvenaars, bedrijven, organisaties, maar zeker ook op scholen. Heel wat gemotiveerde leerkrachten en directies hebben de voorbije jaren al stappen gezet op het vlak van duurzaamheid. Maar het is belangrijk dat we allemaal een versnelling hoger schakelen, om zo onze klimaatambities waar te maken. School 2030 helpt scholen daarbij”, licht schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers toe. “School 2030 inspireert en ontzorgt de Leuvense scholen om de klimaatuitdagingen op de agenda van de school te zetten. Samen met de experts maken ze de plannen haalbaar, kiezen ze voor initiatieven waarmee ze een essentieel verschil kunnen maken en zoeken ze naar manieren om jongeren te betrekken en de aanpak te verankeren”, vult schepen Wadera aan.
Netwerken en inspiratie
Op 6 oktober start de dag in OPEK. Daar kunnen leerkrachten en directies kennismaken met het verhaal en aanbod van School 2030 en is er een lezing van Koen Meirlaen, die zelf leerkracht is en een opleiding tot poolambassadeur volgde. Hij neemt de deelnemers mee in de schoonheid van de natuur, vertelt over zijn poolexpeditie en toont de urgentie van de klimaatuitdagingen aan.
In de namiddag zijn ook ouders en andere Leuvenaars welkom in maakleerplek. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen in de Molens van Orshoven en alles te weten komen over de projecten, rondwandelen op de infobeurs of in gesprek gaan met de experten. “Dat kan gaan over trajectbegeleiding, vormingen, toelages voor een groene speelplaats, zonnepanelen, een energie-audit of een project rond voeding”, weten de schepenen. Schrijfster Tine Hens vertelt om 16 uur over haar boek ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen’. Muziekgezelschap Spaak rondt de namiddag af.
Ook voor de kinderen en jongeren is er in de namiddag een programma. Voor zesdejaars van het middelbaar is er Act4Change. Zij gaan onder begeleiding van een coach op zoek naar wat zij kunnen doen om duurzamer te leven. Specifiek voor lagere scholen komt MOS een laatste keer het gratis tweejarig traject van de Klimaatbende voorstellen. Kinderen leren hier op een speelse manier de klimaatuitdagingen kennen.
Inschrijven
Voor de voormiddag is inschrijven verplicht. In de namiddag kan iedereen vrij binnenlopen. Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht op school2030.be.