Leuvense scholieren krijgen ‘diverse’ huidskleurpotloodjes
12 okt. 2020
In de loop van de maand oktober bezoekt schepen Lalynn Wadera elke Leuvense basisschool om een setje kleurpotloden in 7 verschillende huidskleuren uit te delen aan leerlingen van de eerste graad. Daarmee zetten de stad Leuven en het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) het thema diversiteit op de agenda van de scholen. De actie kadert in het project ‘Leuven Zonder Racisme’.
Niet meetellen
De ‘Skin Color Collection’-kleurpotloden zijn geïnspireerd op het sociaal experiment, het zogenaamde Color Experiment. Daarin kleurden leerlingen uit het eerste leerjaar van basisschool Mater Dei Leuven een kleurplaat in volgens instructies. Wanneer ze gevraagd werden het gezicht te kleuren in ‘huidskleur’, nam iedere leerling, ongeacht zijn/haar afkomst, hetzelfde kleurpotlood: lichtroze. “Kinderen zien de wereld in de kleuren die wij ze geven. Dat is een routine die ze aannemen door wat ze horen en zien in verhalen, films en kleurplaten. We verliezen daardoor veel van de rijke diversiteit uit het oog. En dat willen we met deze kleurpotloden bespreekbaar maken“, verduidelijkt schepen Wadera.
Bewustmaking op school
De stad en het onderwijsnetwerk SOM verdelen de kleurpotloden in de scholen om het gesprek over diversiteit op gang te brengen. Samen met de kleurpotloden ontvangen de leerkrachten een link naar het filmpje met het kleurexperiment en de gespreksleidraad die hen kan helpen. “We hopen zo dat kinderen de verschillen in de klas leren zien, benoemen en waarderen. Deze kleurpotloden moeten hen uitnodigen om onder woorden te brengen wat dit met hen doet”, zegt schepen Wadera.
Stap in strijd tegen racisme
De actie met de kleurpotloden kadert binnen een groter project: 'Leuven Zonder Racisme'. Hiermee maakt de stad Leuven, samen met vele partners, werk van een racismevrije stad. Daaronder vallen ook structurelere maatregelen zoals een samenwerking met Unia waar mensen die zich gediscrimineerd voelen terecht kunnen. Of de praktijktesten om een zicht te krijgen op de mate waarin discriminatie speelt op de Leuvense huizenmarkt. “Want we willen dat iedereen, ongeacht zijn/haar achtergrond, zich thuis voelt in Leuven en hier de kansen krijgt om het beste van zichzelf te geven”, besluit Wadera.