top of page
Groenplaatsen

Groenplaatsen

Van stenen vlaktes tot groene speelzones.

De meeste Leuvenaars zullen zich hun eigen speelplaats nog wel herinneren: die typische stenen vlaktes waar je misschien snel op uitgekeken was. Dat is niet meer van deze tijd. De klimaatuitdagingen hebben ons geleerd dat scholen met de ontharding en de vergroening van hun speelplaats de ecologische voetafdruk van de stad kunnen verkleinen. Meer klimaatneutrale en tegelijk aangenamere en avontuurlijkere speelplaatsen, daar gaan we voor.


De stad voorziet een financiële ondersteuning voor scholen die een speelplaats ontharden en vergroenen. Dat kan via een toelage voor het ontwerp en de opvolging van het project, of voor de kosten van de realisatie van een goedgekeurd ontwerp. Zij gaan dus zelf aan de slag om hun speelplaats om te bouwen en maken daarbij duurzame keuzes voor inplanting en materiaal. 


Al 23 Leuvense scholen tekenden in voor het project, goed voor een steun van 240.000 euro vanuit de stad. Zo'n 18 speelplaatsen hiervan zijn intussen omgedoopt tot groenplaatsen.


De scholen die ervoor kiezen om hun groenplaats open te stellen, kunnen intekenen op een extra subsidie van 3.000 euro. Er zijn momenteel vijf Leuvense basisscholen die hun groenplaats openstellen voor Leuvenaars. Daar zullen er in de toekomst nog meer bijkomen.


bottom of page