top of page
Huidskleurpotloden

Huidskleurpotloden

Diversiteit bespreekbaar maken in de klas.

Elk jaar deel ik in het eerste leerjaar van de lagere school een set van 7 verschillende huidskleurpotloden uit. Zo maak ik diversiteit in de klas bespreekbaar. Want ik wil dat kinderen zich bewust worden van de rijke diversiteit in de klas. Want huidskleur is meer dan enkel zalmroze.


De ‘Skin Color Collection’-kleurpotloden zijn geïnspireerd op het zogenaamde ‘The Color Experiment’ dat het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) in 2019 uitvoerde. Daarin kleurden leerlingen uit het eerste leerjaar een kleurplaat in volgens instructies. Wanneer ze gevraagd werden het gezicht te kleuren in ‘huidskleur’, nam iedere leerling, ongeacht zijn/haar afkomst, hetzelfde kleurpotlood: zalmroze. Kinderen zien de wereld in de kleuren die wij ze geven. Dat is een routine die ze aannemen door wat ze horen en zien in verhalen, films en kleurplaten.  


We verliezen daardoor veel van de rijke diversiteit uit het oog. En dat willen we met deze kleurpotloden bespreekbaar maken.


De actie met de kleurpotloden kadert binnen onze grote ambitie van Leuven Zonder RacismeWant hoe minder racisme, hoe meer Leuven

bottom of page