top of page
Zoeken

9 op 10 instappers krijgt plaats in basisschool eerste of tweede voorkeur

De afgelopen weken konden ouders hun kinderen aanmelden in een Leuvense basisschool. De toekenning van de plaatsen werd deze week aan de ouders bekendgemaakt: van de 1028 aangemelde instappers kan 9 op de 10 terecht in een Leuvense school van eerste of tweede voorkeur.


"Op 29 maart hadden de meeste ouders van kinderen geboren in 2020 hun kind aangemeld voor een plaats in een Leuvense basisschool via meldjeaan.leuven.be. Wie daar behoefte aan had, kon rekenen voor het in orde maken van de aanvraag in het systeem op hulp van buurtcentra en andere hulpverleners. Ouders die hun kinderen aanmeldden reserveerden zo een plaats in een school van hun voorkeur. Ouders die dat niet deden, kunnen vanaf 2 juni rechtstreeks inschrijven bij scholen waar dan nog plaats is”, zegt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera.


Twee fasen De aanmeldperiode verloopt elk jaar in twee fasen: eerst is er een voorrangsperiode voor kinderen met een broer of zus, of een ouder die in de school werkt. Deze kinderen krijgen een plaats in die school als zij dat wensen. De voorrangsperiode liep al begin dit jaar.

In de tweede fase verdeelt een computersysteem de overige kinderen over de verschillende Leuvense scholen. Het systeem houdt rekening met zowel de voorkeur als de afstand van de woon- of werkplaats tot de school. De verdeling van deze groep kinderen gebeurde deze week.


Resultaten Zo’n 90% van de instappers die zich aanmeldden, kan terecht in een Leuvense school van eerste of tweede voorkeur. Slechts 2% van de kinderen kreeg nog geen toewijzing. Zij hebben momenteel dus nog geen zicht op een zitje in de instapklas in een school die ze opgaven. “We nemen met de ouders van al deze kinderen contact op om te bekijken wat mogelijk is. Vinden zij een plaats dicht bij huis, maar even buiten Leuven? Of zien zij het ook zitten om hun kind naar school te laten gaan in een van de Leuvense scholen waar wel nog plaats is? En natuurlijk volgen we de verschuivingen in de wachtlijsten ook nauw op voor deze ouders. Heel wat scholen hebben nog plek vrij, dus er is nog veel mogelijk,” zegt Els Bertrands, voorzitter van het LOP Basisonderwijs.


Inschrijven vanaf 28 april De ouders die hun kinderen aanmeldden hebben nu hun inschrijvingsticket. Hiermee kunnen zij hun kind vanaf donderdag 28 april, 9 uur tot dinsdag 24 mei, 17 uur inschrijven in de toegekende school. “Enkele ouders meldden hun kinderen niet aan. Zij kunnen hen vanaf 2 juni om 9 uur inschrijven in de scholen waar er nog plaats is. Vanaf 1 juni vind je op de website van meld je aan een overzicht van de scholen die op dat moment nog vrije plaatsen hebben”, sluit schepen Wadera af.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page