top of page
Zoeken

9 op 10 instappers krijgt plaats in basisschool eerste voorkeur


De afgelopen weken konden ouders hun kinderen aanmelden voor de Leuvense basisscholen van hun voorkeur. De toekenning van de plaatsen werd vandaag aan de ouders bekendgemaakt: van de ​ 1.003 ​ instappers die aangemeld zijn voor een Leuvense school, kan ruim 9 op de 10 terecht in de school van eerste voorkeur.


"Op 19 maart hadden de meeste ouders van kinderen geboren in 2022 hun kind aangemeld voor een plaats in een Leuvense basisschool. Voor wie daar moeilijk zijn weg in vond, was er de hulp van buurtcentra en andere hulpverleners”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Sinds dit schooljaar werkt het lokaal overlegplatform samen met de stad met het aanmeldsysteem van de Vlaamse overheid en gebeuren de aanmeldingen via een link op de website: naarschoolinregioleuven.be. De overgang naar het Vlaamse systeem verliep vlekkeloos. Ouders vonden vlot hun weg naar het nieuwe systeem.”

Ouders die hun kinderen tijdig aanmeldden, reserveerden zo een plaats in een van de scholen van hun voorkeur. Zij krijgen nu de mogelijkheid om hun kind in te schrijven in de school die hun is toegewezen.


Digitaal aanmelden

“We vinden het intussen bijna evident, maar dankzij het aanmeldsysteem kunnen ouders gemakkelijker en in meerdere scholen tegelijk proberen binnen te geraken. Kiezen voor één school en daar gaan kamperen in de hoop dat je er kan inschrijven, is verleden tijd. Dankzij de samenwerking met Bierbeek, Herent en Oud-Heverlee is het ook gemakkelijk voor ouders die aan de gemeentegrenzen wonen,” besluit Wadera.


Resultaten

​Ruim 93% van de instappers die zich aanmeldden, kan terecht in een Leuvense school van eerste voorkeur. Minder dan 1% van de instappers kreeg nog geen toewijzing. Zij hebben momenteel dus nog geen zicht op een zitje in de instapklas van een school die ze opgaven.

“Met ouders die meerdere scholen hebben opgegeven, zoals door ons aanbevolen, nemen we persoonlijk contact op als ze op dit moment nog geen school toegewezen kregen”, zegt Mia Douterlungne, voorzitter van het Lokaal Overlegplatform (LOP) voor het basisonderwijs. "Samen met hen bekijken we de mogelijkheden die ze hebben. Scholen volgen ook de wachtlijst nauw op. Zodra er een plaats vrijkomt, contacteert de school de eerstvolgende die op de wachtlijst staat. Heel wat scholen hebben nog plek over, dus er is nog veel mogelijk”, zegt Mia Douterlungne.


Inschrijven vanaf 22 april

​De ouders die hun kinderen aanmeldden, en een toewijzing kregen, hebben nu hun inschrijvingsticket. Hiermee kunnen zij hun kind vanaf maandag 22 april, 9 uur tot maandag 13 mei, 17 uur inschrijven in de toegekende school.


Ouders die hun kind nog niet aanmeldden, kunnen hen vanaf 23 mei om 9 uur inschrijven in de scholen waar er nog plaats is. Vanaf 22 mei is een overzicht van scholen met vrije plaatsen te vinden op de website www.naarschoolinregioleuven.be.


0 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page