Ieder jaar herdenken de Leuvenaars met Allerheiligen hun overleden dierbaren met chrysanten en bloemstukken. Nadien blijft er telkens heel wat restafval achter. Om die hoeveelheid zo veel mogelijk in te perken, testte de stad een nieuwe manier van opruimen uit. Het proefproject leverde indrukwekkende resultaten op.
“Met Allerheiligen herdenken we samen de mensen die we missen, een waardevolle traditie. Maar ieder jaar blijft er na afloop heel wat afval over op de begraafplaatsen”, vertelt schepen van begraafplaatsen Bieke Verlinden. “Daarom onderzocht de stad eind vorig jaar hoe ze de vele kubieke meter afval op de Stadsbegraafplaats en begraafplaatsen Diestseveld, De Jacht Heverlee en Abdij van Vlierbeek kon verminderen.” Sorteren De eerste stap was het grondig sorteren van groenafval, plastic potten en steekschuim. Daarbij kon de stad rekenen op de hulp van Leuvenaar Karina Vanderwegen. Zij bood vrijwillig haar hulp aan toen ze hoorde over het proefproject. “Mijn moeder ligt begraven op Diestseveld en ik kom haar iedere week bezoeken. Soms zie je hier en daar verwelkte bloemen staan, en ik had me al vaker afgevraagd of ik die kon helpen opruimen”, legt Karina uit. “Toen ik hoorde over het proefproject, bood ik dan ook aan om te helpen. Ik verwijderde op Diestseveld de verwelkte bloemstukjes en sorteerde het steekschuim. In het begin was het even zoeken maar eens ik wist hoe het moet, ging het heel vlot. Veel bezoekers die me aan het werk zagen, kwamen me vragen stellen over wat ik aan het doen was. Toen ze hoorden dat ik als vrijwilliger meehielp met het sorteren en opruimen, was iedereen heel enthousiast. Heel wat mensen vertelden me verhalen over wie ze kwamen bezoeken op de begraafplaats. Het was echt een heel fijne ervaring. Je leert de begraafplaats en de stadsdiensten eens van een andere kant kennen”, vertelt Karina. Ook Wonen en Werken, een sociale economiepartner die mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt, zette zijn schouders onder de opruim en ging aan de slag op de Stadsbegraafplaats en De Jacht.
Plastic: van 30m³ naar 1m³ In totaal verzamelde de stad ongeveer 30 kubieke meter aan plasticafval. Eens alles gesorteerd was, kwamen de telers van chrysanten en bloemstukken langs om uit het verzamelde plasticafval de herbruikbare potten opnieuw mee te nemen. Zij recupereerden zo’n 7.000 potten. “Zo konden we die 30 kubieke meter plasticafval al terugbrengen tot nog maar 1 kubieke meter”, zegt schepen Verlinden. “We hebben de ambitie om een stad te zijn zonder afval. We willen zoveel mogelijk materialen hergebruiken, dat is het meest ecologische. Als dat niet lukt, kiezen we voor reparatie en recyclage. Pas als ook dat niet kan, denken we aan wegwerpen. Dat we meer dan 96% van het plasticafval hebben kunnen hergebruiken en het overige plasticafval kunnen recycleren maakt dit een zeer indrukwekkend project”, vult Thomas Van Oppens, schepen van stadsreiniging, aan.
200 liter steekschuim wordt integraal hergebruikt Ook het typische steekschuim (ook gekend als ‘oasis’) van de verwelkte bloemstukken werd gesorteerd en verzameld. Die hoeveelheid was kleiner dan verwacht omdat er nog heel wat mooie bloemstukken op de graven stonden of nabestaanden de resten al hadden verwijderd. In totaal werd er ongeveer 200 liter oasis gesorteerd. In plaats van bij het afval te belanden, werd alles opgehaald door de telers om te hergebruiken. “Ook hier slaagden we erin om de hoeveelheid afval op de begraafplaatsen zo veel mogelijk in te perken”, aldus schepen Bieke Verlinden.
“In plaats van compost aan te kopen, gebruiken we gewoon wat de begraafplaatsen zelf ons geven. Zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk ook in ons eigen groenbeheer”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.
Groenafval wordt compost voor de begraafplaatsen Het groenafval leverde het grootste volume op, zo’n 45 kubieke meter. Het merendeel daarvan gaat de stad integraal verwerken op de begraafplaatsen zelf, als herbruikbare compost. “In plaats van compost aan te kopen, gebruiken we gewoon wat de begraafplaatsen zelf ons geven. Zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk ook in ons eigen groenbeheer”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera. Na compostering zal er naar schatting 5 à 10 kubieke meter bruikbare compost overblijven, die op de begraafplaatsen zal dienen als voeding voor de bodem en het groen. De rest werd naar Ecowerf gebracht, waar het ook tot compost verwerkt zal worden.
De stad heeft de ambitie om dit proefproject in de toekomst verder uit te breiden naar alle begraafplaatsen. “We maken van onze Leuvense begraafplaatsen duurzame en groene plekken. Zo laten we sinds enkele jaren ook in de herfst de vallende bladeren zo veel mogelijk liggen, in plaats van alles af te voeren naar het recyclagepark. Zo kunnen de bladeren composteren tot voeding voor de bodem, waardoor het prachtige groen op de begraafplaatsen opnieuw sterker kan groeien en bloeien, en beter bestand is tegen hitte en kou”, besluit schepen Bieke Verlinden.
Bieke Verlinden
Schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
bieke.verlinden@leuven.be0485 59 79 11016 27 41 90
Thomas Van Oppens
Schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
thomas.vanoppens@leuven.be0494 94 01 67016 27 41 70
Lalynn Wadera
Schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
lalynn.wadera@leuven.be0490 57 43 10016 27 41 50
Dirk Geuens
Coördinator begraafplaatsen, stad Leuven
dirk.geuens@leuven.be
Kommentarer