top of page
Zoeken

Anderstalige nieuwkomers geven inkijk in opleiding ‘Contrainer’

Eind augustus startten negen anderstalige nieuwkomers met de opleiding ‘Contrainer’. Elf weken lang leren ze in een zeecontainer over bouwtechnieken en worden de basisvaardigheden wiskunde en Nederlands bijgeschaafd. Daarnaast steken de deelnemers ook heel wat op over samenwerken, persoonlijke motivatie en talent, en werken binnen de afgebakende context van een werkplek. Het opleidingsproject is een samenwerking tussen de sociale dienst van het OCMW, de stad, VDAB en Rising You, een organisatie die veel ervaring heeft in werken voor en met de doelgroep in het kader van arbeidsoriëntering en -toeleiding.


Opleiding Het project creëert leerkansen voor nieuwkomers en laat hen kennismaken met het uitgebreide aanbod op (vervolg)opleidingen. “Deze opleiding is een prachtig voorbeeld van wat samenwerken mogelijk maakt”, zegt Bieke Verlinden, voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst van het OCMW in Leuven. “Projecten voor anderstalige nieuwkomers blijven noodzakelijk. Veel nieuwkomers hebben nood aan leerkansen en aan beroepsoriëntering. Opleidingen met goede ondersteuning vergroten de kans op een duurzame job, geven energie en zelfvertrouwen.”


‘De jongeren kozen voor dit traject omdat ze hierin kansen zien voor hun toekomstplannen in Leuven. Dat zij hier kunnen leren, werken, hun netwerk uitbreiden en tegelijk iets zinvols kunnen neerzetten in de stad, dat geeft hen veel energie’, zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera.


“We merken uit onze gesprekken met werkgevers dat ze werknemers zoeken die al ervaring hebben met het werken van vandaag”, weet schepen van werk, Johan Geleyns. Dit project dompelt de jongeren onder in het leren op een manier die hen ook heel wat praktische ervaring laat opdoen. We prikkelen hen daarin met wat hen interesseert. Zo slaagt Rising You erin om hele hoge succescijfers te halen.”


Zeecontainers Gedurende de opleidingsperiode werken de deelnemers aan en in zeecontainers die op een tijdelijke werkplek staan aan het opleidingscentrum van de VDAB in Heverlee. De container waaraan de deelnemers werken, wordt omgebouwd tot gespreks- en ontmoetingsruimte. Aan de buitenkant zullen beweegtoestellen gemonteerd worden. Na de opleiding wordt de container eigendom van de stad Leuven. Een tweede container, de Talenttrainer, is een mobiele school met werktafels en gereedschap. Deze zal in de toekomst opnieuw de uitvalsbasis vormen voor opleidingen.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page