top of page
Zoeken

Anderstalige nieuwkomers maken kennis met Leuvense jeugd-, cultuur- en sportverenigingen

Wie zelf regelmatig een avondje gaat sporten, een filmpje meepikt of elk weekend gaat ravotten in de jeugdbeweging weet wat het met een mens doet. Het is een manier om te ontspannen, talenten te ontwikkelen én om sociale contacten te maken. Voor anderstalige nieuwkomers in de stad is het een ideale kans om voluit deel te nemen aan het leven in Leuven. In oktober en november kunnen zij gedurende 1 maand gratis deelnemen aan ruim zeventig proeflessen. Vrijwillige buddy’s zetten samen met hen de eerste stappen.


Proeven van allerlei activiteiten Van 14 oktober tot 24 november organiseren een vijftigtal verenigingen ruim zeventig proeflessen voor anderstalige jongeren en volwassenen. En er is voor elk wat wils: een natuur- of stadswandeling, gevechtsport, zwemles of chiro voor de kinderen en nog veel meer.


Extra kans om Nederlands te oefenen Een avondje dansen of volleyballen, is een heel goede manier om Nederlands te oefenen en mee te zijn in alledaagse gesprekken. Dat is gemakkelijker als de verenigingen, zeker in het begin, niet te veel moeilijke woorden gebruiken. De stad geeft hen daarover handige tips in een workshop rond ‘duidelijke taal’.


Groot succes “Leuven telt een ongelofelijk ruim en divers aanbod aan verenigingen. We zijn dan ook blij om vast te stellen dat elk jaar steeds meer verenigingen enthousiast deelnemen aan dit initiatief. En de interesse bij deelnemers is groot. Elk jaar zijn er zo’n vijfhonderd inschrijvingen. Ik ben ervan overtuigd dat dit nieuwkomers een duw in de rug geeft om zich te integreren in Leuven”, aldus Lalynn Wadera, schepen voor diversiteit. Verschillende deelnemers schrijven zich uiteindelijk ook in bij een vereniging. Eén van de deelnemers glundert: “Ik vond in mijn kungfu club een tweede familie en kan bij mijn coach met alles terecht!”.


Ook voor Leuvenaars een kans Sinds enkele jaren zoekt de stad naar buddy’s die vrijwillig de nieuwkomers mee op sleeptouw nemen om samen de eerste stappen te zetten naar de vereniging. De buddy’s zijn allemaal enthousiast. Ze houden er vaak vriendschappen aan over, ze leren meer over een andere cultuur en zo ook over zichzelf. “Als buddy ontdekte ik mijn talent om anderen te helpen. Het motiveerde me om sociaal werk te gaan studeren”, zegt een vrijwilliger.


Inschrijven als deelnemer of als buddy? Gisteren, 7 oktober, vond een feestelijk startevent van het project plaats in Kessel-Lo. Vanaf nu kunnen anderstalige nieuwkomers zich gratis inschrijven voor de activiteiten via de website “Bijt in je vrije tijd”. Mensen die graag als buddy mee de schouders onder het project zetten, nemen best contact op met de afdeling diversiteit en gelijke kansen op 016 27 28 88 of bijt@leuven.be.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page