Het is 1 september. Morgen start het nieuwe schooljaar, en daar kijken heel wat ouders naar uit. Terug wat routine, gedaan met kinderen entertainen, op naar een nieuw avontuur. Altijd wat spannend.
Voor heel wat ouders betekent dat ook weer cijferen en puzzelen. En dan hebben we het niet enkel over de praktische organisatie. De opstart van het jaar gaat gepaard met hoge kosten. De factuur voor schoolboeken loopt snel op in de honderden euro’s. Om nog maar te zwijgen van bijkomend materiaal zoals rekenmachines, atlassen, sportkleding of technisch materiaal. En wat bleek eerder deze week, onverwachts ook de kost van een laptop.
Vier jaar geleden, u weet wel, die coronaperiode, kregen middelbare scholen van de Vlaamse regering 510 euro per leerling om de digitale sprong te maken. Die middelen gebruikte scholen om hun digitale infrastructuur te upgraden. Denk aan betere wifi en nieuwere beveiligingssystemen. Maar ook zou dat budget dienen om, zo stond beschreven in het Digisprongplan van onderwijsminister Weyts, voor elke leerling een gratis laptop te voorzien. Sommige scholen kochten zelf laptops aan, en stelde die ter beschikking van hun leerlingen. In andere gevallen werd de leerling eigenaar van zijn spiksplinternieuwe laptop. En ook toen al bleek dat op sommige scholen, ondanks het vrijgemaakte budget, de laptop toch plots aangerekend werd op de schoolfactuur.
Tijdens de coronaperiode moesten leerkrachten hun lessen omgooien. Alles moest digitaal. Nu is de laptop niet meer weg te denken uit onze klaslokalen. Net als een atlas of rekenmachine werd het deel van het didactisch materiaal. Alleen blijkt vandaag het Vlaamse geld voor ICT materiaal op. De laptops meestal ook. De levensduur van zo een computer ligt tussen de twee en de vijf jaar. Daar zijn we nu ongeveer. Het schooljaar start en veel van het materiaal is aan vervanging toe. Want traag of defect. Middelen om dat te doen, zijn er niet meer. Zeker niet bij scholen zelf.
En dus? Zijn het de ouders die betalen. Een schoollaptop voor kindlief, noodzakelijk studiemateriaal om de les te volgen en om je huiswerk te maken. Opnieuw verschijnt in sommige scholen de beloofde gratis laptop op de afrekening.
Een dik jaar geleden waarschuwde ook het Gemeenschapsonderwijs dat “alle lichten op rood staan”. Die dure laptops zijn nu de druppel.
Of je tot leren komt, mag niet afhangen de portemonnee van je ouders. De factuur doorschuiven naar ouders is totaal onverantwoord. In de grondwet staat dat ons onderwijs kosteloos toegankelijk is. Hoe toegankelijk is het als de kostprijs in realiteit de spuigaten uitloopt? Steeds meer rekeningen blijven onbetaald. Een dik jaar geleden waarschuwde ook het Gemeenschapsonderwijs dat “alle lichten op rood staan”. Die dure laptops zijn nu de druppel.
We pleiten bij Vooruit al langer voor een maximumfactuur, ook in het middelbaar onderwijs. Wij niet alleen trouwens. Ook de Vlaamse Jeugdraad en de Scholierenkoepel roepen dit al jaren. Investeer in onze kinderen. Zorg dat ze kwalitatief onderwijs kunnen volgen.
In Leuven doen we alles om onze scholen extra te ondersteunen. Vier jaar geleden startten we ‘Iedereen Digitaal’ op. Leuvenaars kunnen hier een computer lenen als ze er zelf geen kunnen aankopen en een betaalbare internetverbinding krijgen. Leerlingen kunnen terecht in huiswerkklassen waar ze computers kunnen gebruiken. De brugfiguren op onze scholen helpen ouders en leerlingen om hun weg naar deze plekken te vinden. In digipunten kunnen ook scholen terecht met hun noden en vragen.
Het is een grote stap in de goede richting. Maar voor een structurele aanpak kijken we naar de volgende Vlaamse regering. Voldoende middelen, voldoende omkadering en ondersteuning. Voor elke leerling een gratis toegankelijke laptop. Zo kunnen ouders en kind zorgeloos aan het nieuwe schooljaar starten. Want uitgroeien tot je vol potentieel, mag niet afhangen van je achtergrond.
Lalynn Wadera is schepen van onderwijs in Leuven
Mauro Michielsen is Leuvenaar en voormalig voorzitter van de Scholierenkoepel
_____
Comentarios