top of page
Zoeken

Leuven ondersteunt scholen bij opvang met eigen personeel en doet oproep naar vrijwilligers

Nu de coronamaatregelen stap voor stap versoepelen en heel wat bedrijven en winkels opnieuw opstarten, brengen steeds meer ouders hun kind(eren) naar de opvang op school. De scholen starten vrijdag 15 mei ook een aantal lesactiviteiten opnieuw op. Dat zorgt voor heel wat uitdagingen en puzzelwerk voor scholen, op vlak van personeel en ruimte. De Stad Leuven ondersteunt de scholen daarbij door extra mensen te voorzien die kunnen bijspringen in de schoolopvang overdag. Daarvoor zet de stad het eigen opvangpersoneel in en doet ze beroep op Leuvense organisaties die activiteiten voor kinderen aanbieden. De stad zoekt ook Leuvenaars die als vrijwilliger aan de slag willen in de schoolopvang.


De scholen organiseren al sinds half maart geen lesactiviteit meer. Voor kinderen van ouders met een essentieel beroep, of kinderen in een moeilijke thuissituatie, zorgden de scholen wel voor opvang overdag. Sinds de heropstart van de bedrijven en de heropening van de winkels, moeten veel ouders opnieuw naar hun werkplek en hun kind(eren) naar de opvang brengen. Bovendien starten de scholen vanaf 15 mei opnieuw met lesactiviteiten, aan een beperkt aantal leerjaren tijdens een beperkt aantal dagen. Die combinatie van opvang en lesactiviteiten, volgens alle veiligheidsvoorschriften, maakt het voor sommige scholen moeilijk om voldoende ruimte en personeel te vinden.


“Onze scholen moeten zich nu heel doordacht herorganiseren om zo tegemoet te komen aan de strenge veiligheidsmaatregelen” zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Klassen worden opgesplitst in kleinere groepjes, zodat de leerlingen afstand kunnen houden. Dat betekent dat er meer leerkrachten en meer ruimte nodig zullen zijn.”


Daardoor hebben niet alle scholen voldoende personeel om ook nog eens de opvang overdag te organiseren. “We verwachten bovendien meer kinderen in de opvang op school dan tot nu toe het geval was”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Ook daarvoor is extra personeel nodig, zodat de kinderen in kleine, vaste groepen – de zogenaamde contactbubbels- opgevangen kunnen worden. De medewerkers van onze voor- en naschoolse opvang KinderKuren zullen in de scholen die het kunnen gebruiken een handje toesteken.”


Oproep naar vrijwilligers Naast het eigen opvangpersoneel van KinderKuren, doet de stad ook een oproep naar de professionele aanbieders uit de socio-culturele, jeugdwerk- en andere sectoren, en ook de lerarenopleidingen in het Leuvense. Zij kunnen zich aanmelden via www.leuven.be/leuvenhelpt . Heel wat organisaties gaven al gehoor aan deze oproep. Zo zal de stad een groep opvangmedewerkers samenstellen, waar scholen die het nodig hebben een beroep op kunnen doen.

Daarnaast zoekt de stad ook Leuvenaars die als vrijwilliger deel willen uitmaken van dat opvangnetwerk. Heb je ervaring met kinderen en kan je je minimum 1 dag per week vrijmaken tijdens de schooluren? Meld je dan aan via www.leuven.be/leuvenhelpt. Samen met de scholen bekijkt de stad hoe we tot een juiste match kunnen komen. De scholen zorgen voor het nodige beschermingsmateriaal en de stad voorziet een vrijwilligersvergoeding.

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page