Leuven ontvangt een subsidie van 500.000 euro van Vlaanderen om alle Leuvenaars digitaal aan boord te krijgen. De stad vult die subsidie nog aan met 240.000 euro. Met die middelen zet het partnerschap “Iedereen Digitaal @ Leuven” in op e-inclusie in Leuven centrum en de deelgemeenten. De middelen gaan deels naar de aankoop en het herstellen van tweedehands laptops, maar vooral ook naar vorming en begeleiding. “Want we gaan er vandaag te veel vanuit dat iedereen wel weg weet met een computer of smartphone. Wij helpen Leuvenaars voor wie het allemaal te snel gaat”, klinkt het bij stad Leuven en de 16 buurt-, vormings- en sociale partners die mee in het project stappen.
“De coronapandemie heeft alles in een versnelling gebracht en de ongelijkheden scherp gesteld. In april 2020 dwong onder andere de plotse omslag naar afstandsleren ons om heel snel te reageren. De maanden daarop deelden we met het netwerk 1.200 laptops uit aan Leuvense gezinnen. Zo konden alle leerlingen in contact blijven met de klas en de lessen blijven volgen. We verwachten dat onderwijs nu in een versneld tempo de computer in de dagelijkse klaswerking zal introduceren. Maar we weten dat veel ouders in de kou blijven staan, omdat ze hun kinderen niet kunnen helpen met die computer”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.
“En zo verloopt het ook op vele andere vlakken; je COVID Safe Ticket tonen om ergens binnen te kunnen, een vaccinatie-afspraak vastleggen, maar ook je bankzaken doen, een job zoeken, formulieren aanvragen, je kind inschrijven voor sportactiviteiten … het gebeurt allemaal meer en meer digitaal. Een laptop of smartphone met internetverbinding hebben is één ding, maar als je hem niet kan gebruiken raak je uitgesloten van heel wat essentiële diensten”, vult schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden aan. “Samen met onze buurtwerkingen en de vele partners in de stad helpen we mensen op weg met een computer en vooral met veel begeleiding.”
Iedereen digitaal In Leuven werken de stad, de buurtwerkingen, lokale dienstencentra, de vormingspartners en ook VDAB er al jaren aan om iedereen aan boord te houden in de digitale samenleving. Wie hulp nodig heeft, bijvoorbeeld om een kind digitaal in te schrijven of de belastingbrief online in te vullen, kan daarvoor terecht bij de buurtcentra. Leuvenaars die graag een computercursus volgen, kunnen zich inschrijven bij Ligo, een Centrum Voor Volwassenonderwijs of andere opleiders. Voor wie een openbare computer wil gebruiken of wil printen, zijn er 20 digipunten. Het OCMW Leuven bekijkt dan weer met cliënten hoe ze een betaalbare computer met internetverbinding kunnen bekomen.
Versnelling hoger om bij te blijven “In de coronaperiode is de digitalisering in een stroomversnelling gekomen. En het is duidelijk geworden dat we een tandje moeten bijsteken. Anders vallen mensen die geen computer met internetverbinding hebben en die niet weten hoe die te gebruiken uit de boot. Daarom hebben we in 2021 samen Iedereen Digitaal @ Leuven opgericht”, klinkt het bij de partners.
Het is de bedoeling om met Iedereen Digitaal @ Leuven sneller te kunnen schakelen en meer mensen te helpen. “We hebben nu een centrale coördinatie die alle vragen naar hardware, vorming en vrijwilligers samenbrengt en terug verdeelt naar de juiste partner. In het najaar van 2021 startte Leuven met een pilootproject van Telenet om voordelig internet te voorzien voor kwetsbare inwoners. Daarnaast hebben we nu een hersteldienst die kleine technische problemen oplost en zelfs oude computers weer gebruiksklaar maakt. Wie een nood heeft kan daarmee nu nog gemakkelijker terecht in een buurtcentrum, bij een buurtwerking of bij OCMW Leuven. De mensen daar weten de juiste vragen te stellen en helpen in de zoektocht. Wij, partners, komen regelmatig samen om onze diensten nog beter op elkaar af te stemmen, zodat Leuvenaars nog sneller de hulp vinden die ze nodig hebben”, klinkt het bij Sofie Giedts, van Buurtwerk ‘t Lampeke.
Inclusief, zorgzaam en duurzaam De 500.000 euro die het partnerschap nu van Vlaanderen en Europa ontvangt, zal samen met de 240.000 euro van de stad het budget vormen waarmee Leuven de werking van Iedereen Digitaal @ Leuven grotendeels zal trekken. Het geld zal gaan naar nieuwe en herstelde toestellen voor mensen die er geen hebben, of er via andere kanalen niet aan geraken. Daarnaast moderniseert en versterkt Leuven de bestaande digipunten. Verder gaan de middelen vooral naar menskracht voor de geplande digibuddy-werking en extra vorming en opleiding.
“Dankzij deze middelen kunnen we doen wat we in Leuven altijd doen: samenwerking tussen vele partners versterken om elke Leuvenaar toegang te geven tot de – steeds meer digitale – stad. En hen te helpen als dit niet lukt, op een inclusieve, zorgzame en duurzame manier”, besluiten schepen Wadera en schepen Verlinden.
Dit zijn alle partners in het samenwerkingsverband Iedereen Digitaal @ Leuven: Stad Leuven, Home-Start Domo Leuven VZW, Huis van het Kind Leuven VZW, LDC Wijnveld, Seniorama, Zorg Leuven (LDC’s Ruelenspark-Ter Vlierbeke-Ter Putkapelle), Buurtwerk ’t Lampeke, De Ruimtevaart VZW, LINC VZW, Link in de kabel VZW, Groep Intro VZW, Ligo, CVO Volt, CVO CLT Leuven, ABVV, ACV en VDAB Vlaams-Brabant.
Comments