top of page
Zoeken

Leuvense bedrijven en onderwijs buigen zich samen over de krappe arbeidsmarkt

De toenemende krapte op de arbeidsmarkt houdt de Leuvense werkgevers en onderwijsverstrekkers wakker. Vorige week lanceerden ze daarom ‘Talentenplatform 2.0’. Daarin gaan ze samen met de stad Leuven, VDAB, UNIZO en Voka op zoek naar innovatieve oplossingen om broodnodige talenten aan te trekken.


“In Leuven zijn er momenteel meer dan 7.000 openstaande vacatures. Daar staan 3.500 werkzoekenden zonder job tegenover”, weet Johan Viaene, directeur voor VDAB in Vlaams-Brabant. “We moeten elk talent inzetten en elk potentieel vastpakken zodat iedereen aan het werk kan. Want als de bedrijven niet voldoende mensen vinden, is dat gevaarlijk voor onze welvaart.”


Bedrijven solliciteren De uitdaging op de arbeidsmarkt is nooit gezien. Nooit waren er zoveel vacatures voor zo weinig werkzoekenden. “Bedrijven staan nu aan de andere kant. Zij moeten vaak solliciteren voor een kandidaat. En ze zoeken naar manieren om kandidaten aan te werven, ook als ze nog niet alles kunnen, om hen nadien groeikansen in het bedrijf te geven”, zegt Steve Vanhorebeek, adviseur bij Voka Vlaams-Brabant.


Nieuwe recepten Nieuwe uitdagingen vragen om nieuwe recepten. “De arbeidsmarkt roept om een innovatieve aanpak. En die gaan we maar vinden als we goed samenwerken, tussen bedrijven onderling en tussen onderwijsinstellingen onderling, maar zeker ook tussen onderwijs en bedrijven”, zegt schepen van onderwijs en economie Lalynn Wadera. “Ik denk aan samenwerkingen rond stages of rond leren gedurende de loopbaan. Hoe kunnen we daar beter samenwerken zodat we alle talenten kunnen vastpakken en mee laten groeien met de bedrijven?”


Samen voor werk Dat het samen moet gebeuren dat ziet ook schepen van werk Johan Geleyns. “Verschillende Leuvense werkgevers spreken nu al rechtstreeks de stad aan in hun zoektocht naar talenten op de werkvloer. Met het Talentenplatform als matchmaker wil de stad met VDAB, UNIZO, Voka, de sociale tewerkstellingspartners, onderwijsinstellingen, gespecialiseerde trainers en vele anderen meer samenwerken om mensen goesting te geven om aan de slag te gaan in de vele knelpuntberoepen. Van de geslaagde voorbeelden maken we ambassadeurs. Samen schrijven we succesverhalen, want die kunnen anderen dan weer inspireren. Zo boeken we stap voor stap vooruitgang.”

Met het Talentenplatform hebben stad Leuven, VDAB, UNIZO en Voka een eerste stap gezet in de ommeslag die de arbeidsmarkt moet maken. “We hopen dat de verschillende partners de uitdaging aangaan om buiten de gangbare oplossingen te denken en elkaar daarvoor aan te spreken. Wij zullen in de toekomst hen met elkaar blijven verbinden en met hen verder zoeken naar innovatieve oplossingen”, klinkt het bij de organisatoren.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page