top of page
Zoeken

Stad Leuven legt indrukwekkende geveltuin aan op Vismarkt

De prachtig vergroende Mechelsestraat krijgt de laatste weken van dit jaar nog een opmerkelijke aanvulling. Tegen het hoekgebouw tussen de Mechelsestraat en de Vismarkt legt de stad een geveltuin van maar liefst 250 vierkante meter aan. De aannemer plaatst op dit ogenblik de klimkabels en plantenbakken. Daarmee rondt de stad de grote werkzaamheden aan de Mechelsestraat af.


“De voorbije maanden kreeg de Mechelsestraat een grondige vernieuwing en verfraaiing. Er kwam nieuwe riolering en het wegdek werd vervangen door comfortabel begaanbare kasseien”, zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina. “De boombakken die verspreid staan over de straat, geven de straat een aangename en rustige uitstraling. We krijgen veel complimenten voor dit knap ontwerp”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.


De voorbije week vonden de laatste werken aan het begin van de straat plaats. “De komende weken ronden we het totale project mooi af met de aanleg van de geveltuin tegen het hoekgebouw. We kregen daarvoor de toestemming van Belgacom, die eigenaar is van het gebouw”, zeggen Vansina en Wadera.


Geveltuin “Het wordt een immense geveltuin met 87 klimplanten. Die vormen, via kabels aan de muur, elf stroken groen op de gevel. Op het trottoir komen tien plantenbakken,” vertelt schepen Lalynn Wadera. Met de geveltuin maakt de stad deze hoek niet alleen mooier, de extra beplanting is ook goed voor het klimaat in de stad. De bladeren nemen het fijn stof op en bij warm weer zorgen ze via verdamping van regenwater voor verkoeling. De bloemen trekken op hun beurt insecten aan. “Zo maken we onze stad aangenaam en tegelijk weerbaar voor de klimaatveranderingen.”

“Door een doordachte inrichting van het openbaar domein willen we ook de leefbaarheid en woonkwaliteit in de stad verbeteren”, aldus schepen Vansina. “Deze prominente geveltuin is een van de stappen om de benedenstad om te vormen tot een groen en aangenaam stadsdeel. Na de realisatie van de Parking Benedenstad krijgt de Vismarkt een gelijkaardige transformatie.”


Tijdelijk elders parkeren Tijdens de aanleg van de geveltuin moeten fietsers hun fiets elders op de Vismarkt plaatsen en zijn enkele autoparkeerplaatsen tijdelijk ingenomen door de werf. “Als het weer wat meezit, kunnen we nog voor de kerstvakantie afronden”, zegt Wadera.


Voorjaar 2022 Leuvenaars zullen niet al te lang moeten wachten om de geveltuin te bewonderen. Tussen de klimplanten zitten enkele snel groeiende soorten, zoals de Blauwe Regen en de Wilde Bosrank. Al vanaf volgend voorjaar zal de hoek van de Mechelsestraat en de Vismarkt mooi groen kleuren.

9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page