top of page
Zoeken

Stad Leuven opent ‘langste geveltuin van Vlaanderen’ in Tivolistraat

De stad Leuven heeft vandaag ‘de langste geveltuin van Vlaanderen’ ingewijd in de Tivolistraat in Kessel-Lo. De 400 meter lange tuin prijkt tegen een muur van de Stadsbegraafplaats. De stad wil hiermee inwoners inspireren om zelf een geveltuin aan te leggen en hen informeren over de meest geschikte klimplanten.


De nieuwe geveltuin is maar liefst 400 meter lang en er staan 22 verschillende soorten klimplanten in. Per soort krijg je informatie over de bloeiperiode, de groeisnelheid en de eventuele klimhulp die nodig is.

“Met dit initiatief geven we Leuven een nieuwe groene eyecatcher. Het is een toontuin van mogelijke gevelplanten die Leuvenaars aan hun gevel kunnen planten”, zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina. “Veel inwoners willen aan hun huis graag een eigen geveltuin aanleggen, omdat die voor een gezellige straat zorgen én een gezonde leefomgeving. Maar ze weten niet altijd goed hoe daaraan te beginnen. In de Tivolistraat zetten we de vele mogelijkheden in de kijker.”


Meer dan 20 soorten​

Clematis, kamperfoelie of winterjasmijn, klimplanten zijn er in heel veel geuren en kleuren. “Met deze langste geveltuin willen we Leuvenaars inspireren om ook thuis een geveltuin aan te leggen”, vult schepen van groen Lalynn Wadera aan. “Want meer bomen en planten in de stad, daar zorgen we allemaal samen voor. We maakten de procedure zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk. Wie eigenaar is van een gewoon huis, mag er een aanleggen zonder voorafgaande toestemming. Als je ons een foto bezorgt, krijg je een premie van 25 euro. En voor hulp bij je plantenkeuze kan je even gaan kijken aan de demo-tuin aan de stadsbegraafplaats.”


Quick wins ​
Leuvenaars aanmoedigen om geveltuinen aan te leggen, is een van de vele acties die Leuven onderneemt om de stad klimaatrobuust te maken. “Bij de heraanleg van straten doen we als stad inspanningen om buurten groener te maken. We ontharden en geven de natuur zo meer kansen. Maar we kunnen de klimaatuitdagingen niet alleen aan. Daarom doen we beroep op de Leuvenaars zelf. Als die waar mogelijk kleine ingrepen doen, zoals een geveltuin aanleggen, en daarbij ook nog eens andere stadsgenoten inspireren, dan maken we samen dat opzet waar”, besluit schepen Vansina.

0 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page