top of page
Zoeken

Stad Leuven plant vierde buurtbos

Stad Leuven is binnenkort een buurtbos rijker. Na het Lemmekesveld in Heverlee en de Désire Mellaertstraat en de centrale werkplaatsen in Kessel- Lo, werd vandaag een vierde buurtbos aangeplant in de Armand Meyswijk in Wilsele. Het bos zal in totaal 280 m² groot zijn en is bedoeld om de biodiversiteit in de omgeving te bevorderen.


“We zijn steeds op zoek naar plekken voor de aanplant van buurtbossen, en nu is een ideaal seizoen om te beginnen planten”, zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera. “Met een buurtbos brengen we een stuk vol rijke natuur dicht bij de mensen. Met de grote variatie aan inheemse struiken en bomen trekken we insecten en vogels aan. Daarmee houden we de natuur levend in de stad. Want groen in de stad brengt rust en verkoeling, zorgt voor gezonde lucht en bodem en werkt verbindend. We zijn blij dat we nu een goede plek vonden tussen de Armand Meyswijk ('t Fort) en het Lijnloperspad in Wilsele.”


Kloempen In tegenstelling tot de voorgaande buurtbossen, waar de stad zoveel mogelijk bomen en struiken plantte op één kleine oppervlakte, bestaat de opbouw van dit buurtbos uit in verschillende ‘kloempen’. Dat zijn pakketten met dicht aangeplante jonge bomen. De idee achter deze techniek is dat uit elke kloemp op termijn één hoge toekomstboom groeit. “Rondom de kloempen planten we telkens verschillende soorten heesters of struiken. Die dienen als bescherming, en ze duwen met hun eigen snelle groei ook de bomen vlugger omhoog. Hierdoor versnelt de natuurlijke ontwikkeling van het bos. In een later proces kiest de stad dan 1 of 2 bomen uit per kloemp die als toekomstboom kan doorgroeien. Deze toekomstbomen bestaan uit drie soorten: de Fladderiep, Noorse Esdoorn en de zomereik”, vertelt schepen Wadera verder. Deel van volledige heraanleg Het buurtbos gaat vooraf aan een volledige opwaardering van de Armand Meyswijk. Bewoners kregen hierover al een uitgebreid infomoment in december. Dat de komst van het nieuwe buurtbos alvast warm onthaald wordt, bewezen de vele helpende handen vandaag van de leerlingen van de basisschool de Krullevaar’t. “Ik ben zo blij dat we hier vandaag samen met de kinderen een veilige manier gevonden hebben om samen aan te planten. Ze planten hier samen aan een bos waar ze ook nadien nog samen kunnen komen spelen of wie weet een picknick organiseren. Je voelt hier dat iedereen gelukkig wordt van meer groen in de stad", besluit schepen Wadera.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page