top of page
Zoeken

Stad Leuven voorziet in noodopvang in extra week kerstvakantie

Om de kracht van de coronaepidemie af te zwakken, besliste het overlegcomité vorige week om de kerstvakantie een week vroeger te laten starten, op 20 december. Voor ouders die hun kinderen die week onmogelijk zelf kunnen opvangen en die daarvoor ook niet terecht kunnen bij bestaande initiatieven, is er noodopvang van de stad.


“De extra week kerstvakantie zal wat welgekomen rust brengen in de scholen, en de algemene besmettingsgolf helpen vertragen. Het is hectisch, door de vele besmettingen en quarantaines bij leerlingen en leerkrachten, waardoor klassen en soms volledige scholen moesten sluiten”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Tegelijk beseffen we dat het niet voor alle ouders mogelijk is om de opvang voor hun kinderen te regelen. We laten niemand in de kou staan en voorzien daarom in noodopvang.”


Noodopvang De opvang van de stad is, net als bij vorige sluitingen van de scholen, aanvullend voor wie geen andere oplossing heeft. “Ouders vangen hun kinderen best zo veel mogelijk thuis op, zodat het virus minder kansen heeft om zich te verspreiden. Voor wie dat echt niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat thuis werken onmogelijk is of omdat de thuissituatie het niet toelaat, is er een aantal initiatieven in de stad,” zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. Enkele initiatieven voor- en naschoolse voorzien die week bijkomend opvang tijdens de schooluren. Sommige scholen voorzien ook zelf opvang. Daarnaast zijn er de buurtwerkingen die kinderen verwelkomen en KU Leuven lanceerde een oproep aan studenten voor kinderen van hun zorgpersoneel. “Ouders die daar een beroep op kunnen doen, weten dat via die organisaties. Zij schrijven best bij hen in. Wie daarvoor allemaal niet in aanmerking komt, kan terecht in de noodopvang van de stad”, zegt schepen Verlinden.


Centrale opvang De opvang die de stad organiseert zal doorgaan in de lokalen van SKLO en de Parkschool van GO! Scholengemeenschap Huis11, aan de Geldenaaksebaan. Begeleiders van de stedelijke kinderopvangdienst KinderKuren en andere animatoren zorgen voor activiteiten. De organisatie van de opvang volgt de geldende veiligheidsregels. “Om de besmettingen zo goed mogelijk te vermijden, vormen we zo veel mogelijk vaste bubbels. De kinderen doen alle activiteiten in die vaste groepjes van 20 kinderen. Tijdens de voor- en naopvang en in de middagpauzes is het niet mogelijk om in bubbels te werken. Dan blijven de kinderen buiten”, zeggen de schepenen.


Praktisch De opvang zal open zijn van 7 uur tot 18.30 uur. Ouders die geen andere oplossingen hebben kunnen van woensdag 8 december, 16 uur via www.leuven.be/noodopvang hun kinderen gratis inschrijven, per dagdeel. “We raden iedereen aan om dit zo snel mogelijk te doen. Dat laat ons toe om alles tijdig en zo veilig mogelijk te organiseren.” besluit schepen Wadera.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page