top of page
Zoeken

Zo’n 2.000 Leuvense leerlingen leren een hele dag ‘van buiten’

Het is vandaag Outdoor Classroom Day, een dag waarop leerlingen wereldwijd uit hun klaslokaal breken en op (leer)avontuur trekken in de natuur of in de stad. De stad organiseerde daarom een dag vol activiteiten in Leuven voor zo’n 2.000 leerlingen en leerkrachten uit het Leuvense basis-en secundair onderwijs.


Een safari in de stad, workshops in maakleerplek of een sportieve activiteit in Abdij van Park. Meer dan 80 Leuvense klassen van het basis- en secundair onderwijs tekenden in op één van de activiteiten die de stad centraal organiseerde. Andere klassen trokken met een eigen aanbod de stad in om te leren. “Ik ben blij om hier zoveel leerlingen en leerkrachten te zien glunderen. Zeker na twee jaar van veel binnen zitten, doet het extra deugd om dit voor hen te kunnen organiseren”, vertelt schepen van onderwijs Lalynn Wadera enthousiast. “Want leren doe je echt niet enkel uit boeken of vanachter je computer. Dat kan ook buiten. De stad is eigenlijk een levend handboek.” Leuven Leert Van Buiten Onderzoek toont aan dat kinderen die regelmatig buiten komen zich beter voelen, gelukkiger en gezonder zijn. Buiten bewegen is voor een kind dus zeker zo belangrijk als leren lezen en schrijven.

Onder de noemer ‘Leuven Leert Van Buiten’ voorziet de stad een ruim aanbod van (leer)activiteiten in en rond de stad voor leerlingen en leerkrachten. Voor deze buitenleerdag spoorde de stad leerkrachten aan om vooral zelf de touwtjes in handen te nemen. Om de dag vorm te geven konden klassen online intekenen voor een activiteit die de stad organiseerde of zich laten inspireren door het doorlopend aanbod dat Leuven heeft. Zo kon een klas bijvoorbeeld starten met wiskunde in het Groot Begijnhof, ’s middags gaan picknicken en in de namiddag een middeleeuws document leren maken in het Stadsarchief.


“Tijdens het schooljaar zitten kinderen doorgaans veel op een stoel. Met ‘Leuven Leert Van Buiten’ proberen we dat te doorbreken. We geloven heel erg dat authentieke leerplekken en -contexten inspireren. Ze zorgen ervoor dat kinderen hun talenten ontdekken, ze voeling krijgen met wat er leeft in de wereld en ze zo de beste versie van zichzelf kunnen worden. De leerlingen en leerkrachten van de verschillende Leuvense scholen krijgen hierdoor ook de kans om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen”, zegt schepen Wadera.


Picknick als hoogtepunt Van buiten spelen krijg je natuurlijk reuzehonger. Een megapicknick in het Sint-Donatuspark en op het Ladeuzeplein met zo’n 1.500 leerlingen en leerkrachten zorgde voor het hoogtepunt van de dag. De leerlingen konden er hun brooddozen ‘pimpen’ met groenten en fruit van Kort'om Leuven, de coöperatie van lokale boeren en eten op zelfgemaakte picknickdekens van gerecycleerd materiaal. De beiaardquiz zorgde voor een muzikale noot. Klassen die meededen, konden raden welke tien liedjes er klonken uit de toren van de Universiteitsbibliotheek. In de namiddag zetten de leerlingen hun ontdekkingstocht verder en keerden ze moe maar voldaan naar huis. “Ik vond het een heel geslaagde dag. Ik hoop dat het leerlingen én leerkrachten heeft kunnen inspireren. En wat mij betreft is het zeker voor herhaling vatbaar”, besluit schepen Wadera.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page