top of page
foyer.jpg

Molens Van Orshoven

Maken leren en werken aan de Vaart.

maakleerplek kreeg in 2020 een voorlopige plaats in de Molens van Orshoven en de silo’s aan de Vaart. De Molens zijn eigendom van de stad en ze wachten op een renovatie. De silo’s zijn eigendom van stadsontwikkelaar Ertzberg. 


In Leuven waren er een aantal bedrijven, kunstenaars en onderwijsmakers die elkaar vonden in een gezamenlijke nood voor ruimte om vernieuwende projecten met een meerwaarde voor de stad op te richten.


Deze site aan de Vaart is volgens mij de ideale plek om tot kruisbestuiving te komen. Daarom besloten we met de stad om de gebouwen tijdelijk klaar te maken voor gebruik totdat de ontwikkelaar gaat verbouwen. 


De uitdaging daarbij was om niet teveel te investeren in inrichting en het tegelijk leefbaar te houden.

In de silo’s hebben we daarom gekozen voor herbruikbare wanden en containers die we nadien elders in de stad kunnen gebruiken.

In de molens, die de stad op termijn zal verbouwen, hebben we de noodzakelijke technische aanpassingen al gedaan.


Naast de vernieuwing en het experiment die de bewoners van maakleerplek willen brengen in de stad, hebben we ook met de tijdelijke invulling van gebouwen een experiment. Ik wil daar graag mijn lessen uit trekken om hier verder op in te zetten de komende jaren.

bottom of page