top of page
foyer.jpg

Renovatie bibliotheek Tweebronnen

Duurzaam jasje met respect voor erfgoed van Henry Van de Velde.

De bib Tweebronnen kreeg een opwaardering. Bij die renovatie wilden we de erfenis van de gerespecteerde architect Henry Vandevelde behouden, en kiezen voor een duurzame aanpak.

Wie vandaag binnenstapt in de bib, herkent nog steeds de typische stijl van Vandevelde. Vooral bij de kleurkeuze voor de verf, de vloerbekleding en de verlichtingsarmaturen hebben we zijn keuzes van destijds gerespecteerd.


De duurzame ingrepen zijn iets minder zichtbaar voor de bezoeker, maar ze zijn wel belangrijk voor onze toekomst. Om zo energiezuinig te verlichten, vervingen we oude lichtarmaturen door energiezuinige LEDverlichting. Die verlichting werkt bovendien met sensoren, zodat de lampen alleen branden als er onvoldoende natuurlijk licht is. 


Maar ook bij het plaatsen van de meubels bijvoorbeeld hebben we ze veel mogelijk natuurlijke lichtinval behouden. Rekken houden zo weinig mogelijk invallend licht tegen.

Een andere duurzame ingreep is de vervanging van de stookplaats. Oude ketels maakten plaats voor moderne condensatieketels. De Bib verbruikt nu veel minder gas en elektriciteit, en voelt bovendien comfortabeler.


En een leuke uitsmijter voor mij als schepen van onderwijs. De vroegere inleverrobot ging naar het VTI. De leerlingen daar kunnen daar nu ook in het echt zien wat ze uit boeken al leerden.

bottom of page