top of page
Dekolonisatie

Dekolonisatie

Diversiteit van vandaag.

De strijd aangaan tegen racisme, dat gaat ook over het koloniaal verleden.


Het kolonialisme is doordrongen van superioriteitsdenken, ongelijkheden en vele gewelddaden. Ze liggen mee aan de basis van racistisch gedachtengoed vandaag. Bovendien zijn er vandaag nog altijd mensen die dagelijks de directe gevolgen van dat kolonialisme voelen. Denk aan kinderen van metissen, mensen die opgegroeid zijn in gezinnen die getekend zijn door dit verleden.


Daarom pakken we in Leuven dat koloniaal verleden vast en geven het een plaats in onze diverse stad. We willen de geschiedenis niet wegvegen. We willen dat iedereen zich hier thuis voelt in Leuven.


We vroegen aan alle Leuvenaars wat we in het openbaar domein kunnen doen om het koloniaal verleden een juiste plaats te geven en de diversiteit van vandaag uit te stralen.


In dat traject hebben we onder andere het beeld van Leopold II uit de nissen van ons stadhuis gehaald. We willen het beeld niet verwijderen en wegvegen. De leegte in de gevel moet ons uitnodigen om de koloniale geschiedenis volledig te vertellen.


Daarnaast willen we vooral de publieke ruimte aanvullen. We verzamelden in een breed participatietraject  aanvullende ideeën om de publieke ruimte diverser in te vullen. Een divers streetart festival, geïnformeerde wandelingen doorheen de stad, monumenten die ook naar slachtoffers van kolonialisme verwijzen,…  Het zijn maar enkele voorbeelden van projecten die we uitwerken.


Want wie in Leuven komt, moet zien dat we een diverse stad zijn, met gelijke kansen. Iedereen, ongeacht de afkomst, moet zich comfortabel voelen in de publieke ruimte.

bottom of page