top of page
Sociale economie

Sociale economie

Een werkbare en waardevolle job voor iedereen.

De sociale economie is een belangrijke Leuven sector. Ik ben ervan overtuigd dat ze een belangrijke hefboom is voor een inclusieve stad. Voor een stad waarin iedereen meetelt. Waarin iedereen zijn bijdrage kan leveren.


Daarom wil ik met de stad die sector alle kansen geven. We doen dat door zelf het goede voorbeeld te geven. Waar het mogelijk is doen we voor eigen diensten beroep op arbeidskrachten uit de sociale economie. Bijvoorbeeld voor poetsopdrachten, groenonderhoud, kinderopvang, enzovoort.


Daarnaast krijgen sociale economiebedrijven ook steun voor specifieke projecten, zoals taalvloeren. Dat zijn stageplaatsen die we creëren voor anderstalige nieuwkomers. Een belangrijke ervaring om Nederlands te oefenen, kennis te maken met werk in België en een netwerk uit te breiden. Ze ontvangen hiervoor van de stad een premie.


Daarnaast zoeken we onder de vleugels van 'People made, echt waar' ook elk jaar een pop-up locatie waar alle sociale ondernemingen die kerstgeschenken maken samen een eindejaarsverkoop kunnen houden.


Ondernemingen willen steeds meer mee de verantwoordelijkheid dragen voor een duurzame samenleving. Sociale economie ondernemingen hebben een aanbod dat interessant is voor andere werkgevers en Leuvenaars. Dat aanbod heeft de Provincie Vlaams-Brabant samengebracht onder ‘Doeners.be’. Dat zetten we graag mee in de kijker.


In Leuven trekken we volop de kaart voor een duurzame en klimaatneutrale stad. Circulair ondernemen is daar onlosmakelijk mee verbonden. De sociale economie heeft hier heel veel ervaring in opgebouwd. Die zet ik graag mee in de spotlight. En zorg ik mee voor verbinding met andere sectoren.

bottom of page