maakleerplek in silo’s en Molens van Orshoven van start
22 mrt. 2021
Leuven gonst van de creativiteit en ondernemingszin. Het stadsproject maakleerplek, dat landt in de silo’s en Molens van Orshoven aan de Vaartkom, wil een antwoord bieden op de vraag naar ruimte om projecten op te starten waar onderwijs, creativiteit en innovatie elkaar ontmoeten. In april rondt het bouwteam de tijdelijke inrichting van de plek af. Ondertussen nemen al enkele partners er hun intrek.
maakleerplek is een plek aan de Vaart waar scholen, bedrijven, kunstenaars en alle andere Leuvenaars terecht kunnen om te leren, maken of experimenteren. “Met de klas leren drones besturen, een eigen ontwerp door een 3D-printer laten gaan, met de buren werken aan een kunstproject, experimenteren met multimedia … In maakleerplek vind je een partner die dat samen met jou wil realiseren. Hier brengen we mensen uit verschillende hoeken samen om tot nieuwe en vernieuwende samenwerkingen en ideeën te komen”, zegt schepen van onderwijs, economie en stadsgebouwen Lalynn Wadera.
Tijdelijk gebruik met oog op duurzaamheid
Stad Leuven en projectontwikkelaar Ertzberg sloten een samenwerkingsovereenkomst af om de silo’s, die wachten op een grondige renovatie door Ertzberg, tijdelijk een andere nuttige bestemming te geven. “De uitdaging was om de silo’s toegankelijk, aantrekkelijk ingericht en brandveilig te maken, terwijl we wisten dat die werken maar voor enkele jaren waren. We zijn blij dat we samen met het bouwteam, een partnerschap van POLO architecten, aannemer Vanhout.pro en Groep Infrabo een duurzame oplossing gevonden hebben. Zo zetten we bijvoorbeeld containers in het gebouw die nadien nog een andere bestemming krijgen”, vervolgt schepen Wadera.
Programma
Omwille van de huidige coronamaatregelen starten de partners van maakleerplek de komende maanden één voor één met proefdraaien. Je zal er onder meer kunnen 3D-printen en aan de slag gaan met hout- en metaalbewerking, maar je vindt er ook ateliers waar kunstenaars en creatievelingen hun ei kwijt kunnen, een studio waar kinderen en jongeren binnen en buiten de schooluren terecht kunnen voor STEaM-workshops (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics), een coworkplek voor startende ondernemers en een kantine waar iedereen terecht kan voor een tas koffie.
In de betonnen omgeving onder de silo’s zal Cas-co, de Leuvense atelierwerking voor kunstenaars, artistieke residenties organiseren. Enkele maanden lang zal één kunstenaar of collectief de rol van artist in residence opnemen. Ze gebruiken maakleerplek niet enkel als tijdelijke uitvalsbasis. De andere partners en de bezoekers van maakleerplek kunnen getuige zijn van hun maakproces en zij zullen met hun creatieve aanpak ook een enorme meerwaarde zijn voor het leven in maakleerplek. De eerste kunstenaars Brecht Heytens, Patrick Vervueren en Jan Palinckx van het collectief Frieda, nemen hun intrek vanaf 1 april.
Ook kunstenaar en leraar Sammy Ben Yakoub zal zijn intrek nemen in maakleerplek. Vanuit zijn atelier in de Molens van Orshoven, zal hij onderwijskundige en artistieke werkvormen met elkaar gaan combineren, samen met o.a. jongeren en in synergie met de maakleerplek.
Een partner die vandaag al zijn intrek heeft genomen in maakleerplek, is KopjeZwam. KopjeZwam bestaat uit enkele overtuigde stadslandbouwers die staan voor 100% circulair: van koffiegruis maken ze oesterzwammen, van compost maken ze microgroenten. En dat allemaal in vier afgesloten silo’s. “We geloven dat we hier in maakleerplek kunnen samenwerken met ondernemers uit andere sectoren en zo samen komen tot nieuwe circulaire antwoorden, ook voor andere economische activiteiten. Want dat is de toekomst”, zegt Daniël Cromphout van KopjeZwam. KopjeZwam zal, wanneer het terug kan, op regelmatige basis de deuren open zetten en workshops organiseren en je laten proeven van hun kraakverse producten in de kantine van maakleerplek.
De kick-off voor partner Edison, het gloednieuw STE(A)M-platform van stad Leuven, Hogeschool UCLL, Brightlab en KU Leuven, komt er tijdens het stadsfestival and& PLAY. Het deel van het festival dat op kinderen gericht is, zal in een beperkte setting plaatsvinden op 24 april 2021 aan maakleerplek. Edison zal er workshops voor kinderen en jongeren organiseren rond techniek en wetenschap.
Edison maakt van maakleerplek een echte proeftuin waar kinderen en jongeren kunnen experimenteren en de kriebels voor wetenschap en technologie krijgen. Hier in Leuven, het hart van de kennisregio, maken we de uitvinders van morgen klaar”, zegt Pieter Van Leemputten, projectleider Edison.
maakleerplek bezoeken?
Omwille van de vandaag geldende coronamaatregelen, is de site nog niet toegankelijk voor publiek. Een eerste kennismaking met maakleerplek vindt plaats op 24 april 2021 tijdens and& PLAY. Het grote openingsfeest staat gepland in het najaar van 2021, wanneer de coronamaatregelen dit weer toelaten.
In tussentijd kan je een kijkje nemen op de website van maakleerplek: www.maakleerplekleuven.be