top of page
Zoeken

266 Leuvense scholieren worden lid van Klimaatbende

In Abdij van Park gaven stad Leuven en MOS (Duurzame, Straffe Scholen) vanmorgen het officiële startschot voor ‘De Klimaatbende’. Een bende van 266 leerlingen van het vijfde leerjaar in acht verschillende scholen, zal het komende jaar de klimaatuitdagingen op de agenda van de scholen zetten. Aan de hand van verschillende proeven bewezen ze vanmorgen dat zij uitmuntende bendeleden zijn.


De Klimaatbende uit Leuven bestaat uit leerlingen van het vijfde leerjaar uit de Sint-Norbertusschool, Sancta-Maria Leuven, KieM, GO! De Bron, Sint-Jansschool Leuven, De Twijg, maar ook twee niet-Leuvense scholen: De Rank uit Wezemaal en VBS Oud-Heverlee. Zij zullen al spelend en lerend meer te weten komen over de klimaatuitdagingen en -oplossingen en hoe die op school onder de aandacht te brengen.


Klimaatproeven ​Om officieel lid te kunnen worden van De Klimaatbende, moesten de leerlingen vanmorgen in Abdij van Park allerlei opdrachten uitvoeren. Zo leerden ze al spelend over de verschillende energiebronnen en de effecten van broeikasgassen op onze aarde. Ze ontdekten ook hoe ze thuis energiebewuster kunnen leven.


266 klimaat-ambassadeur ​Schepen van onderwijs Lalynn Wadera en schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers waren vanochtend op het startmoment aanwezig en gaven de leerlingen een duwtje in de rug. “Ik ben blij om te zien dat de leerlingen hier zo talrijk aanwezig zijn. Als lid van de Klimaatbende kunnen zij als een klimaat-ambassadeur optreden in hun school. Zo kunnen zij samen met de directies en leerkrachten acties bedenken om bijvoorbeeld het energieverbruik te verminderen, te vergroenen en de CO₂-uitstoot op school terug te dringen”, zegt schepen Lalynn Wadera.


Scholen zijn belangrijke partner ​“Leuven klimaatneutraal maken kunnen we niet alleen. We rekenen daarvoor op Leuvenaars, bedrijven, organisaties, maar zeker ook op scholen. Heel wat gemotiveerde leerkrachten en directies hebben de voorbije jaren al stappen gezet op het vlak van duurzaamheid. Maar het is belangrijk dat we allemaal een versnelling hoger schakelen. Jongeren tonen dat ze wakker liggen van het klimaat. Met het verhaal van de Klimaatbende willen we jongeren informeren en sensibiliseren over de klimaatuitdagingen en hen zo aanzetten om op school, maar ook thuis, tot actie over te gaan”, licht schepen David Dessers toe.


De komende twee jaren zullen de leerlingen samen met de leerkrachten en directies leren over de klimaatuitdagingen en mogelijke oplossingen. Zo leren ze in de ijsblokchallenge over het belang van isolatie en ervaren ze welke materialen best isoleren. Met een bouwpakket van Brightlab leren ze welke woningaanpassingen nodig zijn voor de overslag naar klimaatneutraal wonen. Daarnaast zullen ze ook concrete klimaatacties in hun eigen school opzetten. De stad ondersteunt hen daarin met een uitgebreid aanbod van workshops en subsidies die allemaal terug te vinden zijn op de website van Leuven voor Scholen. “Want scholen kunnen mee het verschil maken op weg naar een klimaatneutrale stad in 2030”, besluiten de schepenen.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page