top of page
Zoeken

Juni, maand van de nieuwkomer in Leuven

Dinsdag 20 juni 2023 is het Wereldvluchtelingendag. In Leuven maken we er een maand van. Heel de maand juni zet de stad de werking voor anderstalige nieuwkomers (vluchtelingen) in de kijker met op 1 juli het Nomadenfeest als mooie afsluiter. Iedereen is welkom, voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven.


“We willen dat nieuwkomers hun weg goed vinden in de stad en dat ze zich hier thuis voelen. Daarvoor werken we samen met verschillende professionele hulpverleners en vrijwilligers. Die helpen nieuwkomers bij het leren van het Nederlands en begeleiden hen in hun zoektocht naar een woning, een opleiding, een job of een ander engagement in de stad. Er gebeurt veel en er ontstaan veel mooie verhalen van mensen die hun weg vinden in Leuven. Dat willen we gedurende de hele maand juni tonen”, zegt schepen van diversiteit Wadera. “In juni kan je onze werking aan den lijve ondervinden. Je kan deelnemen aan een vormingssessie, luisteren naar verhalen van vluchtelingen en het onthaalhuis De Nomade leren kennen”, zegt schepen Wadera.


Foto-expo in De Nomade Heel de maand juni kan je in de Nomade een foto-expo bezoeken van fotograaf Wouter Elsen en van nieuwkomers in kader van hun activeringstraject. “De Nomade is de ideale locatie voor deze foto-expo, want het is een centrale plek waar veel diensten en nieuwkomers samenkomen”, vervolgt schepen Wadera “De beelden die je tegenkomt, werpen een blik op dagelijkse het leven van de Leuvense nieuwkomer. Voor velen van hen speelt De Nomade daarin een belangrijke rol, want het is naast een centrale plek voor hulpverlening ook de warme ontmoetingsplaats waar nieuwe Leuvenaars, elk met hun verhaal, naartoe komen om ervaringen te delen, samen te eten, te studeren of te ontspannen. De Nomade is ook een plek waar elke Leuvenaar welkom is. Je kan hier deelnemen aan een praatgroep Nederlands, op bezoek komen in het Nomadecafé of een omstanderstraining volgen. En nu kan je er ook een maand lang deze mooie foto-expo komen bezoeken.” De expo is doorlopend open van dinsdag tot en met vrijdag van 12 tot 18 uur.


Omstanderstrainingen Op dinsdag 6 en 13 juni kunnen Leuvenaars zelf een omstandertraining volgen. Tijdens zo’n interactieve training leer je om effectief te reageren wanneer je ongepast gedrag ziet. “Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, in de school, jeugdvereniging of sportclub: ook in Leuven komt ongepast gedrag, discriminatie of racisme voor. We merken dat mensen die getuige zijn van racistisch en discriminerend gedrag vaak niet weten hoe zij goed kunnen reageren. Via deze vorming krijg je concrete handvaten om kwetsend en discriminerend gedrag te herkennen en er gepast op te reageren”, aldus schepen Wadera.


Community-avond Op 19 juni, de vooravond van Wereldvluchtelingendag, is er in Hal 5 een grote informatie- en ontmoetingsavond. Experten van 11.11.11 en Fedasil komen onder andere een toelichting geven over ​ vluchttrajecten naar en de asielprocedure in België. Stad Leuven geeft dan meer inzicht in de Leuvense nieuwkomerswerking. Aansluitend is er een infomarkt waar partners tonen wat zij elke dag doen om nieuwkomers te begeleiden.


Radio-uitzending Op 20 juni kan je om 19 uur op radio Scorpio het verhaal beluisteren van Leuvenaars met een vluchtverhaal.


Nomadefeest De maand van de nieuwkomer sluit op 1 juli feestelijk af met het Nomadefeest. Iedereen is welkom voor een leuke dag met (kinder)animatie, muziek- en dansoptredens, een drankje en hapje aan het onthaalhuis De Nomade.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page