top of page
Zoeken

Leuven maakt 1,6 miljoen euro vrij voor extra stoelen in secundaire scholen

De stad maakt budget vrij voor (ver)bouwplannen van Leuvense secundaire scholen die de komende jaren extra capaciteit willen creëren. Daarmee vult de stad de subsidies aan die de Vlaamse overheid voorziet om meer capaciteit te creëren in het onderwijs. “Als we niets doen, dan zijn er tegen 2025 meer dan 2.000 stoelen te kort in de Leuvense scholen”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.


De Leuvense secundaire scholen hebben ambitieuze plannen om te verbouwen of extra nieuwe gebouwen te zetten en zo meer leerlingen te kunnen ontvangen. “Omdat bij de aanvraagprocedure in 2019 bleek dat de Vlaamse subsidie van 10 miljoen euro ontoereikend was voor die plannen, hebben we met de stad gezocht naar bijkomende middelen. Want elk kind moet kwaliteitsvol onderwijs kunnen volgen in Leuven, en daar willen wij ook onze verantwoordelijkheid voor nemen”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Verbouwingen starten De Middelbare Steinerschool De Zonnewijzer, Go! Middenschool Ter Beuke, KS Leuven en het Provinciaal onderwijs De Wijnpers maken hun verbouwplannen stilaan concreet. Zij zullen de komende jaren de gereserveerde subsidies dan ook effectief gaan gebruiken. De stad reserveert daarom op dit moment 1,6 miljoen euro in de budgetten, om zo de geraamde kosten van de geplande projecten mee te dragen. “Zo kunnen we de scholen snel uitbetalen eenmaal ze van start gaan. Want extra stoelen die over vier jaar nodig zijn, daarvoor moeten scholen vandaag beginnen bouwen”, zegt schepen Wadera nog.

Nieuwe meting Of Leuven hiermee de toekomstige nood aan extra stoelen helemaal gaat opvangen, is nog niet duidelijk. “Momenteel loopt er een nieuw onderzoek naar de capaciteitsnoden in Vlaanderen. Daaruit zal blijken welke inspanningen nog nodig zijn en welke middelen minister Weyts nog voorziet voor capaciteitsuitbreidingen”, besluit schepen Wadera.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page