top of page
Zoeken

Drie beloftevolle Indiase start-ups aanwezig op And& Connect Festival

Van 2 tot 4 mei 2023 worden start-ups & scale-ups verwelkomd op het And& Connect Festival in Leuven. Ze schudden elkaar de hand en streven hetzelfde doel na: inspiratie opdoen en van 2023 een beweging maken naar positiviteit en innovatie. Ook drie beloftevolle Indiase start-ups maken er hun opwachting.


"Ik verwelkom deze drie beloftevolle start-ups heel graag in Leuven", zegt schepen van economie Lalynn Wadera. "Enkele maanden geleden ontmoetten we elkaar op onze missie in Gwallior, India. Ik zag veel gelijkenissen met onze Leuvense bedrijven en start-ups. Zij willen net als onze Leuvense ondernemers inzetten op duurzaamheid en een gezonde toekomst. En ze zijn daarvoor ook op zoek naar baanbrekende oplossingen. De Indiase context is anders dan de Leuvense – Dat kan net boeiend zijn. Ik ben ervan overtuigd dat een uitwisseling tussen deze twee verschillende werelden tot heel innovatieve ideeën kan leiden."

De stad Leuven werkt op vele vlakken samen met India. Een toenemend aantal Indiase studenten en onderzoekers maakt zijn opwachting aan de KU Leuven, imec en tal van spin-off bedrijven. Ondertussen woont in Leuven de tweede grootste populatie Indiërs in België, na Antwerpen. Om de relaties tussen Leuven en India te stimuleren op cultureel, economisch, academisch en wetenschappelijk vlak, werd in oktober 2013 het India House Leuven opgericht, een samenwerking tussen stad Leuven, KU Leuven, VOKA Vlaams Brabant en verschillende culturele en sociale organisaties.


Verregaande samenwerking tussen stad Leuven en India ​De stad Leuven heeft, in het kader van het Europese programma 'International Urban and Regional Coorporation' al enkele jaren een samenwerking met de Indiase stad Gwalior (Madhya Pradesh). Een van de thema's van deze samenwerking is het verbinden van elkaars start-up ecosystemen. Begin dit jaar nog reisde een Leuvense delegatie, onder leiding van schepen Lalynn Wadera af naar India (Delhi, Gwalior, Mumbai). Ter plaatse werden contacten gelegd met de verschillende incubatoren en een aantal jonge start ups bezocht.

Ook Jan Paesen, CEO Leuven Mindgate, was aanwezig en nam grondig kennis van het lokale talent, dat verenigd is in de incubator G-Incube. Nadien bezocht Prof. Dr. Bart Van Looy (KU Leuven, FEB, Dept of Management, Strategy and Innovation) G-Incube en selecteerde drie beloftevolle start-ups die volgende week aanwezig zijn op het And& Connect Festival.


Beloftevolle Indiase start-ups In de voorbije tien jaar daalde het grondwaterniveau in Gwalior met meer dan vier meter. Eén van de belangrijkste oorzaken is de afhankelijkheid van de groeiende bevolking van grondwater. Enviraj Consulting specialiseert in innovatieve oplossingen om het milieu te beschermen. Het heeft een bijzondere focus op het verbeteren van de waterkwaliteit en de optimalisatie van waterverbruik in verschillende domeinen.


De basisfilosofie van Mission Organic is de volkswijsheid : “We zijn wat we eten”. Eeuwenlang was traditionele landbouw, zonder externe (chemische) input, voldoende. Mission Organic werkt met een breed netwerk van lokale landbouwers vanuit traditionele technieken, gekoppeld aan hedendaagse wetenschappelijke inzichten, om op duurzame wijze voedsel te produceren. Mission Organic verzekert een faire afzetmarkt voor dit netwerk. Een belangrijk principe is “zero budget farming” maar evenzeer “no waste farming”. Mission Organic experimenteert met verwerkingsprocessen om ​ bijvoorbeeld de residuen van graan of rijst te verwerken tot houtachtige platen voor ​ de meubelnijverheid.

Paddenstoelen kunnen eenieders leven verbeteren! VN Organics heeft al vijftien voedingsproducten en vier geneeskrachtige voedingssupplementen ontwikkeld op basis van verschillende soorten paddenstoelen. De teelt maakt gebruik van groenafval in vele vormen, en geeft aan kleinere boerderijen een mogelijkheid tot diversificatie, en bijkomende inkomsten.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page