top of page
Zoeken

Leuven richt Philipssite opnieuw in voor spel en ontspanning

In afwachting van grotere en structurele ingrepen op de Philipssite vergroent de stad de site en richt ze het park tijdelijk in met zitbanken, kleine sport- en spelelementen en een vrije ruimte om mee te experimenteren. Al deze zomer kunnen Leuvenaars de site opnieuw gebruiken om een balletje te stampen of te picknicken. Want dat is wat buurtbewoners en passanten vooral willen op de Philipssite, zo blijkt uit een bevraging bij 625 Leuvenaars. In het najaar plant de stad ook nog bomen en struiken.


“Het park is aan een grondige herinrichting toe. Die zal gebeuren tijdens de volgende legislatuur maar we geven het park nu al terug aan de Leuvenaar met een tijdelijke invulling”, zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera. “Het voorbije najaar stelde de stad het park bij het WK wielrennen ter beschikking als vipdorp. Nadien hebben we de paden al gedeeltelijk hersteld en het gras opnieuw ingezaaid. Nu bouwen we de tijdelijke inrichting verder op.”

Globaal gezien zijn er drie zones op de site, die elk hun eigenheid krijgen: het grote open park tussen Ring en Sportoase; de groene zone aan de Tivolistraat en het braakliggend terrein naast het skatepark. Voor elk van deze zones zijn er plannen op korte termijn. Ook de fietsenstalling krijgt nog dit jaar een aanpassing.


Groot open park Nog deze zomer komen tussen de Ring en de Sportoase een aantal banken, een rolstoelvriendelijke picknickbank, een buitenklasje en natuurlijke spelelementen voor kinderen. Voor de Leuvenaars die graag bewegen komen er voetbalgoaltjes, frisbeevangers en een beweegbank. De centrale ruimte blijft open ruimte om te spelen, sporten, kleine evenementen te organiseren of tijdelijke initiatieven uit te testen. Deze zomer vindt ook de speelpleinwerking Heverlee plaats in de zone langs de Geldenaaksebaan.


De randen van het park krijgen extra groen, met bloemenweides, struiken en bomen. “In het najaar zullen we hier verder een veertigtal bomen planten aan de randen van het park, waar de ondergrondse parking niet zit en de bomen in volle grond kunnen groeien”, zegt schepen Wadera.


Tivolistraat Het stuk aan de Tivolistraat blijft open met vanaf deze winter aan de randen extra bomen. De stad zet op het stuk enkele extra banken, een tweede rolstoelvriendelijke picknickbank en boomstammen om op te zitten en spelen. “Jeugdverenigingen, studenten en sportklassen kunnen hier blijven komen om te ravotten”, vertelt de schepen.


Braakliggend terrein Naast het skatepark, achter de kantoorgebouwen, komt er in de zomer een tijdelijke hondenloopzone met spelelementen voor de dieren en zitbanken voor hun baasjes. Wadera: “Daar was al lang vraag naar in deze buurt. Zowel baasjes als bezoekers van de nabijgelegen parken zullen blij zijn dat honden hier in deze afgezonderde zone vrij kunnen spelen. Als de zone een succes is, zal de stad bij de definitieve herinrichting ook een hondenloopzone inplannen."


Fietsenstalling De grote fietsenstalling naast bpost past zich aan het toenemende fietsgebruik aan. Een deel van de parking krijgt een overkapping met een groendak en er komen plaatsen voor extra grote fietsen. De overkapping met het groendak zal ook in het definitieve ontwerp blijven bestaan.


Toekomstig masterplan Intussen werkt de stad verder aan de toekomstplannen van de site. Daarvoor baseert ze zich op de resultaten van de bevraging. “Maar we gaan de tijdelijke invulling ook als een experiment inzetten. We nodigen Leuvenaars uit om dingen te proberen en we evalueren het gebruik van de site”, besluit schepen Wadera.

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page