Het Sint-Donatuspark, beter bekend als het stadspark, is aan vernieuwing toe. Stad Leuven gaat het daarom grondig heraanleggen. Het wordt toegankelijker, klimaatvriendelijker maar zal tegelijkertijd zijn historisch karakter behouden. Tot en met zondag 17 november vind je de ontwerpideeën op www.leuven.be/stadspark. De stad nodigt Leuvenaars en bezoekers uit om daarover hun mening te geven. Daarna gaat de stad met die feedback aan de slag. De effectieve werken zullen starten vanaf 2026.
“Wie vandaag het stadspark bezoekt, ziet het wellicht ook: het park is op. De vijver, de kiosk, de beplanting en de wandelpaden zijn aan vernieuwing toe. Bij regen staan er snel plassen en de verlichting werkt niet meer naar behoren. Bovendien hebben sommige bomen te weinig ruimte om gezond te blijven en zijn ze aan vervanging toe. Tijd dus voor een grondige renovatie”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera. “Ook de toegankelijkheid voor mensen die minder mobiel zijn, kan een stuk beter. Dit moet een park voor alle leeftijden worden. Een avontuurlijke speeltuin is een andere optie die we aan de Leuvenaar voorleggen”, stelt schepen van openbare werken Dirk Vansina.
Behoud van karakter en sfeer
Bij de heraanleg behoudt en versterkt de stad de originele charme van het park. “Het stadpark is een erfgoedpark. We willen die erfgoedwaarde behouden want dat typeert het park ook”, aldus schepen Wadera. Historische decoratieve elementen zoals de grot en de zitbanken blijven bewaard. De Engelse landschapsstijl die het park zo uniek maakt wordt hersteld. Door gerichte snoeiwerken en het herstel van beplanting komen de oorspronkelijke zichtlijnen en het geborgen gevoel van het park terug.
Klimaatrobuust park
De stad wil het park beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. “Dit betekent dat we maatregelen nemen om wateroverlast aan te pakken. Dit doen we door regenwater ter plekke te laten infiltreren en het park zo in te richten dat het water naar de vijver kan afvloeien”, zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina. “Door nieuwe bomen te planten en de bestaande bomen meer ruimte te geven, maken we van het stadspark een duurzame groene oase midden in de stad die verkoeling biedt, bijdraagt aan schone lucht en regenwater beter vasthoudt”, vult schepen Wadera aan.
Een park voor iedereen
Het stadspark trekt heel wat verschillende bezoekers aan: van gezinnen met kinderen tot ouderen, scholieren en studenten. “Het Leuvense stadspark is meer dan een park, het is voor de Leuvenaars een woonkamer in de stad. Om het park nog toegankelijker te maken, vergroten we de ligweide en zorgen we voor een gloednieuwe speeltuin, waar we ook plaats zouden kunnen maken voor waterbeleving”, aldus schepen Vansina.
Ook de zone rond de vijver wordt uitgebreid. Bij de kiosk komt een nieuw evenementenpleintje en de huidige speeltuin wordt omgevormd tot een rustige bibliotheektuin, ideaal voor ontspanning en lezen. Daarnaast creëert de stad meer ruimte voor kunst en cultuur in het park.
Geef je mening! Stad Leuven heeft een ontwerpteam aangesteld dat de komende maanden aan de slag gaat met de plannen voor de heraanleg. Inwoners en bezoekers worden uitgenodigd om hun mening te geven over een aantal uitgangspunten. Dat kan tot en met zondag 17 november op www.leuven.be/stadspark.
Comments