top of page
Zoeken

De eerste projecten met LEF zijn bekend

Deze zomer lanceerde de stad Leuven het Leuvense Entrepreneurs Fonds of kortweg LEF. Ondernemers kunnen er een toelage aanvragen om nieuwe projecten te financieren die passen bij het internationale en aantrekkelijke karakter van de stad Leuven. Projecten ter versterking van innovatieclusters rond hightech, health of creatieve economie komen ook in aanmerking. Jaarlijks zijn er twee indienmomenten. Tot en met 15 september konden de eerste ondernemers hun projectidee indienen. De stad ontving 30 aanvragen en selecteerde hieruit vier projecten. Zij ontvangen samen een subsidie van in totaal 132.566,40 euro.  


OH Leuven en Studio D bundelen hun krachten in een project om de ecologische impact van de voetbalkleding te verkleinen. Voetbalkleding verandert mee met de sponsors, waardoor soms gehele collecties na een korte periode vervangen worden. Vaak ongebruikt. Met dit project past de Leuvense voetbalclub samen met Studio D zowel in het ontwerp als in de productie zo veel mogelijk circulaire concepten toe. Dat betekent werken met gerecycleerde stoffen, maar even goed nadenken hoe voorraden minimaal kunnen blijven. Daarmee zijn ze een voorbeeld van duurzaamheid binnen de nationale en internationale voetbalwereld. 


Ulysse Maes lanceerde Scribewave, een unieke online editor die gesproken audio snel en nauwkeurig omzet naar tekst met behulp van Artificial Intelligence (AI). De software bespaart gemiddeld 2 uur verwerkingstijd per uur audio/video in vergelijking met manueel uittypen. ​ Met de LEF-subsidie op zak kan Ulysse Maes de razendsnelle evoluties in AI mee volgen en de groeiende vraag naar zijn product vlotter invullen. ​ 


Genvision diende een innovatief project in om de Leuvense natuur en de impact daarvan op de leefomgeving in kaart te brengen. Ze zullen aan de hand van geavanceerde luchtbeelden het natuur- en bomenbestand in de stad in kaart brengen en warmte- en CO2-metingen doen. Zo kunnen ze de impact van natuur op het klimaat in de stad heel lokaal meten. Daarnaast zullen ze met simulaties ook verbeteringen uittesten. Leuvenaars zullen alle resultaten online kunnen volgen op een publiek toegankelijk platform. 


Say it Labs werkt aan een slimme bril voor patiënten met Parkinson die hen helpt om de natuurlijkheid van hun spraak te controleren. Zo moet het voor hen gemakkelijker worden om te communiceren en deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Het principe is dat de bril tijdens het spreken signalen geeft, zodat de gebruiker heel gefocust kan blijven en kan bijsturen als de spraak te onnatuurlijk klinkt. Met de subsidie is het mogelijk om een eerste prototype te maken. 


“Met deze eerste projectideeën tonen de ondernemers dat je met een stevige portie lef, creativiteit en samenwerking kunt ondernemen met een missie”, zegt Lalynn Wadera, schepen van economie. “Ze zijn typisch Leuvens, want ze zijn vernieuwend en ze maken een verschil voor een betere toekomst. Ze zijn de LEF-subsidie meer dan waard.” 


Interesse? ​​ 

Voor wie: Start-ups, start-up minded bedrijven, kmo’s, onderzoeks- of kennisinstellingen, vzw’s en partnerschappen 

​​​Waarvoor: Voor projecten die een innovatieve oplossing bieden voor een veranderde economische en maatschappelijke realiteit. 

​​​Bedrag: Er kan een toelage aangevraagd worden van minimaal 8.000 euro en maximaal 80.000 euro. Deze kan gebruikt worden voor zowel werkingskosten als investeringen. Je krijgt maximaal 80% van de totale projectkosten (excl. btw). 

​​​Hoe en wanneer aanvragen: ​Jaarlijks zullen er drie deadlines zijn voor de indiening van dossiers: 15 januari en 15 mei.​ Je kan je aanvraag indienen via www.leuven.be/lef. Daar vind je ook een uitgebreid overzicht van de voorwaarden waaraan je moet voldoen. 

Twijfel je of je project in aanmerking komt? ​ Op 21 december organiseert de stad Leuven een online infomoment van 10 tot 13.30 uur. Je kan een afspraak boeken via www.leuven.be/lef. ​ 

 

5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page