top of page
Zoeken

Eerste steen gelegd van CO2-neutrale nieuwbouw op Paul van Ostaijensite

Na een feestelijk ontvangst door acrobaten van Cirkus in Beweging, is vanmiddag op de Paul van Ostaijensite de eerste steen gelegd van een CO2-neutrale nieuwbouw. Het gebouw zal grenzen aan het Victor Broosgebouw, dat momenteel een energetische totaalrenovatie krijgt. In het nieuwe complex zullen onder andere SLAC Academie en Conservatorium en de circusschool van Cirkus in Beweging huizen. ​


“Voor veel Leuvenaars is de Paul van Ostaijensite pure nostalgie. Zeker voor wie ooit een cursus volgde bij SLAC of Cirkus in Beweging, is het voorste gebouw met de iconische kapelzaal van het Victor Broosgebouw welbekend. Erachter stond tot enkele maanden geleden het Guido Gezellehuis. Dat deed tot eind 2021 dienst als studentenresidentie, en vorig jaar hebben we er nog Oekraïense vluchtelingen in opgevangen. Het gebouw werd intussen helemaal afgebroken en maakt nu plaats voor een CO2-neutrale nieuwbouw. Vandaag leggen we daar met trots de symbolische eerste steen voor”, vertelt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera, enthousiast.


Bruisende plek ​ ​In de nieuwbouw komt een kleine oefenzaal voor Cirkus in Beweging, een grote polyvalente zaal, een ontmoetings- en ontvangstruimte en negen lesruimtes voor SLAC Conservatorium. Daarnaast zullen ook de naburige scholen MATADI Buo en MATADI Bao lessen lichamelijke opvoeding kunnen geven in de nieuwe sportzaal. ​


“We vinden het belangrijk dat dit gebouw doorheen de hele dag en week kan bruisen van activiteiten. Door de flexibele indelingen en gedeelde ruimtes in het gebouw, zullen ook andere personen, verenigingen of organisaties gebruik kunnen maken van de infrastructuur. Het gebouw zal zich dus aanpassen aan het ritme van het gebruik, van doordeweekse lessen tot een eindejaarsoptreden”, zegt schepen Wadera. ​


In het gerenoveerde Broosgebouw zullen vooral kunstateliers gehuisvest worden. De voormalige kapelzaal wordt omgevormd tot podiumkunstenzaal, met een nieuw podium en een tribune.

Energiezuinig ​

​Bij het ontwerp eiste de stad dat het nieuwe complex CO2-neutraal zou worden in het kader van haar ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. “De energiecrisis maakt extra duidelijk dat we de juiste keuze hebben gemaakt. De nieuwbouw en het bestaande gerenoveerde gedeelte zullen hun energie vooral uit de zon en de grond halen met zonnepanelen op het nieuwe gedeelte en een BEO-veld onder het grasveld in het Paul Van Ostaijenpark”, zegt schepen Wadera. ​


“Bij een BEO-veld boren we tot op grote diepte in de bodem om daar warmte of koelte te onttrekken. Met een warmtepomp voeren we het rendement daarna verder op. En de elektriciteit die daarvoor nodig is, wekken we dan weer deels op met zonnepanelen”, verduidelijkt architect Thomas Delauré van LAVA architecten uit Leuven. ​


Erfgoedwaarde behouden ​ ​Niet alleen de nieuwbouw wordt dus heel energiezuinig, ook het Broosgebouw krijgt een volledige upgrade. “Het bestaande gebouw wordt volledig gerestaureerd met respect voor de erfgoeddetails en de nieuwbouw zal er perfect op aansluiten qua vorm”, zegt architect Thomas Delauré. “Om de noodzakelijke zonnepanelen minder zichtbaar te maken, zullen ze de zwarte en oranje kleur van de dakpannen krijgen. Zo blijft het oorspronkelijk uitzicht van het Broosgebouw bestaan. En om het energieverlies te beperken zonder aan de originele ramen van de kapel te raken, komt er een extra isolerende beglazing achter de gekleurde glasramen.” ​

September 2024 ​

​De werken zullen ongeveer nog een jaar in beslag nemen. “Als alles vlot en volgens plan verloopt, dan kunnen we in september 2024 Leuvenaars hier uitnodigen. Vanaf dan staat het gebouw terug open voor een dans, -muziek of tekenles, en wie weet, een eerste grote voorstelling in de vernieuwde kapelzaal”, besluit schepen Wadera.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page