top of page
Zoeken

Leuvense maakleerplek wint prestigieuze Henry van de Velde Award

Gisterenavond, 7 februari, werd in Bozar in Brussel de Leuvense maakleerplek bekroond met een Henry van de Velde Award. Flanders DC reikt deze prijzen jaarlijks uit aan Vlaamse ontwerpers, projecten en diensten die met hun design een positieve impact hebben op de samenleving, het milieu en de economie. Uit honderden inzendingen selecteerde een professionele jury 27 winnaars in 9 categorieën. maakleerplek won de bronzen award in de categorie ‘Spaces’ voor de tijdelijke en circulaire invulling van de Silo’s en de Molens van Orshoven.


“We zijn enorm vereerd dat we de bronzen Henry van de Velde Award voor ‘Spaces’ mee naar huis mogen nemen”, zegt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera. “Voor mij is dit een bevestiging dat we in Leuven kunnen pionieren. We zijn hier de uitdaging aangegaan om een oud gebouw tijdelijk in te vullen en dat zo duurzaam mogelijk te doen. En daarmee hebben we dus blijkbaar bakens verzet.”

Stad Leuven en het bouwteam van POLO, Vanhout.pro en Infrabo wonnen de bronzen award in de categorie ‘Spaces’ voor de manier waarop ze het industriegebouw, waar de Leuvense maakleerplek gevestigd is, een tijdelijke én tegelijkertijd circulaire invulling gaven. ​

Voor de duurzame aanpak plaatste het bouwteam geïsoleerde kantoorcontainers in de open siloruimte, maakten ze een mobiele wand van gerecycleerd plastic, onderzochten ze huurformules voor bouwmaterialen, enzovoort. “Met enkele minimale en duurzame interventies hebben we toekomstbestendige ‘spaces’ gecreëerd die van hoedanigheid kunnen veranderen en inzetbaar zijn op een andere locatie, in een andere context, voor een ander doeleinde en doelpubliek. Het is daarom bijzonder om net in de categorie ‘Spaces’ met dit project te mogen winnen”, klinkt het bij het architectenbureau.


Bijdrage aan een betere wereld Niet alleen het gebouw werd duurzaam aangepakt. “De activiteiten die doorgaan in de gebouwen hebben ook steeds een circulair en duurzaam karakter”, vult schepen Wadera aan. De stad zette de gebouwen open voor een ‘maakleerplek’, een plaats waarin scholen, bedrijven, kunstenaars en alle andere Leuvenaars terecht kunnen om te leren, maken of experimenteren. “De kracht zit ‘em in de kruisbestuiving, om samen verder te springen dan alleen. Voor een betere en duurzamere toekomst voor iedereen.”


Inwoners die een toestel willen herstellen, kunnen dat hier samen met vrijwilligers doen. In een High Tech Lab komen Leuvenaars en wetenschappers samen om duurzame oplossingen te bedenken of een 3D-print te maken met gerecycleerd plastic. Koks met een innovatief ondernemersidee hebben hier getest. Een groep jongeren met een beperking werkt hier in kleine groepjes aan mediaprojecten, en ze koken hier wekelijks voor Leuvenaars. Scholen komen naar maakleerpek om projecten te doen buiten de klassieke schoolomgeving, wat inspirerend werkt. “Verbinding is wat je voelt als je op maakleerplek komt. De architecten hebben dat gefaciliteerd met hun flexibel en laagdrempelig ontwerp”, heeft Wadera ervaren.


Expo Naar aanleiding van de Henry van de Velde Awards is er een tentoonstelling in de Foyers van Bozar. Alle winnende ontwerpers, bedrijven en projecten stellen er hun werk tentoon. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot 2 april 2023.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page